*Greenpeace compra un carregament de fusta il·legal al Brasil per demostrar la falta de control sobre l'activitat fustarera a l’Amazònia*
Greenpeace ha dut a terme una investigació per esbrinar i exposar com es realitza la compra-venda de fusta il·legal procedent de l'Amazònia. L'organització ha comprat un carregament de fusta tropical. El carregament comprat per Greenpeace es compon de 29 metres cúbics de fusta tropical extrets en selves properes als municipis de Cujubim i Machadinho D`Oeste, al nord-est de Rondônia. La major part d'aquestes àrees està sent desforestada per convertir-la en pastures per a bestiar. Els troncs van ser serrats en la Serraria Fortaleza, a Cujubim (Rondônia). Un intermediari del municipi d'Ariquemes (Rondônia) va vendre a Greenpeace la nota fiscal i el permís de transport de fusta (ATPF), que són els documents legals necessaris per transportar la fusta. Gràcies a aquests documents el carregament il·legal va poder ser transportat fins a la ciutat de Sao Paulo. Així, la fusta il·legal ha recorregut més de 3.000 quilòmetres de carreteres federals i de l'estat del Brasil, ha passat tres estats diferents i dos llocs de control de l'Institut Brasiler de Medi Ambient (IBAMA) (Trevo de Vilhena, a Rondônia, i Trevo do Lagarto, a Mato Grosso). La càrrega va arribar a São Paulo el passat 6 de desembre.
"Aquest carregament de fusta il·legal mai no podria ser identificat per les autoritats ja que porta documents legals" - ha declarat Miguel Ángel Soto, responsable de Boscos de Greenpeace.- "La nostra acció mostra que a més d'activitats criminals clàssiques, com la falsificació de documents, existeix un fet encara més greu, l'ús de documents oficials per rentar activitats il·legals,".
Greenpeace España va denunciar a finals del mes d'octubre que les obres d'ampliació del Museu Reina Sofia havien utilitzat fusta amazònica procedent d'empreses implicades en la tala, transport i processament de fusta il·legal en l'Estat de Parà, a l'Amazònia brasilera. Malgrat que el Museu tenia permisos d'exportació i importació de la fusta, Greenpeace va demostrar que les empreses venedores de la fusta havien estat multades reiteradament per mancar de la deguda documentació de la fusta transportada i processada a les seves serradores.
"Encara avui estem esperant que el Museu Reina Sofia o el Ministeri de Cultura diguin públicament que no permetran que fusta il·legal sigui utilitzada en obres de construcció, ampliació o remodelació de museus espanyols", ha afegit Miguel Ángel Soto, responsable de la Campanya de Boscos de Greenpeace España.
19 de Desembre de 2005
*
Fa molta de llàstima!
ResponEliminaSón més important els doblers que la Natura. I també que la Llei.
Ahir vaig llegir que a només a Mallorca s'empren 7 vegades els seus recursos. És a dir, que cada any importam els recursos de 7 mallorques...
No vull pensar d'on...
Si Jacme,
ResponEliminaÉs molt trist i alarmant tot això.
Segurament que nosaltres només podem fer-hi allò que tu dius.
Resistència i lluita.
Denuncia i combat.