dimecres, 7 de desembre del 2005

Les Magranes del Magraner

Les Magranes

El magraner és un dels arbres més universals, n´hi ha des de l´Himàlaia fins a Costa Rica; originalment es creu que només se´n trobaven a Pèrsia i a la regió dels Balcans i que els fenicis com bons comerciants el van distribuir per tota la Conca Mediterrània. És un dels arbres fruiters més remots i ben conegut pels homes de les cavernes.
El magraner és un arbre que fa unes flors vermelles molt boniques, que pengen com fanalets japonesos i que quan érem petits agafàvem perquè ens atreia molt el seu exotisme. Abans hi havia molts més magraners a prop dels masos i en els marges dels camins, en els terrenys més àrids i improductius, ja que aquest arbre suporta les pitjors condicions del sòl; els pagesos els podaven quan calia fer-ho per aprofitar la fruita, però ara se´n veuen pocs i amb l´aspecte d´abandonats. De totes formes, Catalunya no és terra de magraners, les bones magranes sempre vénen del sud de la Península i les d´aquest any són extraordinàriament gustoses, no sé per què. No és estrany, doncs, que una ciutat important d´Andalusia porti de nom Granada en homenatge a aquest aliment que els àrabs conreaven amb mirament ja que per a ells era una fruita refinada. Igualment la trobem dibuixada en molts escuts i estendards.
Si bé no hi ha gaire literatura poètica inspirada en la magrana, com n´hi ha per exemple de les llimones o de les cireres, sí que ha servit per ser pintada i ocupa un lloc en els bodegons i en moltes ceràmiques que adornen les façanes i les parets de les cases ja que pel seu cromatisme variat, els marrons, els roses, els vermells, els grocs, els verds foscos etc., i la seva forma arrodonida conté una gran bellesa.
El fruit del magraner és la magrana, hi ha qui l´anomena la reina de la tardor perquè en el capdamunt en lloc de tenir una cueta, com les pomes o les peres, hi ostenta una corona. La forma rodona i adaptada a la mà també ha servit per donar lloc a les granades o bombes de mà, però aquesta ja no és notícia dolça i probablement el nom ve de la manera com s´esberla la magrana.
Les magranes són com boletes penjades a l´arbre, però tenen un aire feréstec, primitiu, molt diferent al de les taronges, que és molt més poètic i femení. La magrana és una capsa circular de color coure, talment una pell resseca, i a dins guarda apinyonats una immensa quantitat de grans de color rosa i quan és ben madura de color roig brillant. A vegades la pell d´algunes magranes, tocades pel sol de la tardor, agafa una tonalitat vermellosa i fosca, igual que els moniatos torrats a la brasa. Moltes magranes queden badades a l´arbre, se´ls produeix una esquerda en la pell i mostren, com un somriure, la carn. L´interior rosa i lasciu de la magrana des de temps antics s´ha relacionat amb l´amor i la sexualitat.
Si s´agafen quan encara verdegen són àcides i deixen la boca agre. Hi ha dues classes de magranes, les dolces, que és un fruit que se serveix després de dinar, i les àcides, que es fan servir per elaborar un xarop, la granadina. D´infants les menjàvem per postres i amb cura trèiem la pell aspre dels grans, però al cap d´uns anys a casa vam amanir-les amb sucre i un bon raig de moscatell, les deixavem macerar unes hores i les menjavem a cullerades. La magrana submergida amb moscatell no s´estova , no perd la consistència, i el sucre li dóna un gust suau tot neutralitzant el sabor amarg d´alguns grans. Últimament la meva dona quan fa amanides i se´n recorda hi tira uns grans de magrana. He llegit que a les Alpujarras és un costum immemorial servir els grans de les magranes dins la fulla d´escarola que es va menjant a queixalades.
Abans les amanides eren d´escarola o d´enciam amb tomates, cebes, pebrots, i quatre olives, ara es fan amanides de raïms i maduixes, de meló i de fruits secs. El que es menjava per postres ara serveix per entrant, és clar que en algun llibre he llegit que les olives abans se servien al final de l´àpat i no al començament.
La magrana està íntimament lligada a la meva vida per un fet d´infància. De petis, en sortir de l´escola de les monges, anàvem a abastar magranes tirant-los pedres, que era l´única manera de fer-les caure ja que les despenjaven de dalt d´una paret. Era una temptació veure allà dalt els magraners carregats de fruita i les ganes que tens de petit de llançar pedres. La pluja de cops de roc era incessant i sovint hi havia sort i baixava alguna magrana, però junt amb la magrana queia també la pedra que algun vailet despistat havia tirat a deshora. Una pedra em va caure al cap i m´hi va fer un bon trau i quan vaig arribar a casa sagnant vaig tornar a rebre per tirar pedres als magraners del senyor Garolera, molt amic del meu pare.

Agustí Casanova i Masferrer
Diari de Girona. 07.12.2005
· Article publicat a Diari de Girona el 07.12.2005
*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.