dissabte, 8 d’octubre del 2005

S´estimen els arbres de veritat

Més enllà dels arbres

La tardor sembla, per breu, la més temporera de les estacions i ens regala una paleta de colors penjada a les nombroses espècies vegetals. Els arbres de la nostra infància han vist augmentada la companyia amb uns quants parcs i jardins. A cada comarca hi trobem la mateixa taca verda que ara es torna canviant, fulgurant i atractiva. La cerimònia de la natura ja és a punt. Pintors, fotògrafs, curiosos, admiradors, pedagogs, tothom té algun projecte immediat. És l´oportunitat de desempolsar el Cant espiritual de Joan Maragall, o el capítol del Collsacabra d´Un senyor a Barcelona, de Josep Pla, o enfilar-se al Montseny amb qualsevol pàgina de Guerau de Liost, posem per cas. Tenim un país ple d´arbres que ens proporcionen un goig estètic de primer ordre, per poc que siguem observadors dels paisatges naturals.
Però més enllà d´aquestes admiracions estètiques envers els arbes, companyies locals i cofoies renovades per cicles, hi ha més realitats, com un bosc immens, per pensar-hi profundament. Ens ajuda a fer-ho Wangari Maathai, guanyadora del Premi Nobel de la Pau, l´any 2004. Ella és de Kenya, filla d´una terra en altre temps fèrtil i amb molt de bosc; diu que la seva llengua, el kikuyu, abans no tenia cap paraula per designar el desert, no feia falta, no n´hi havia. Però ara la terra és eixuta, l´aigua escasseja i els boscos s´han empobrit; explica que les dones són les primeres perjudicades de l´esgotament de la terra: les dones han d´anar més lluny a fer llenya per cuinar i escalfar les cases i a buscar aigua potable. El territori sense arbres genera un cicle de pobresa que comença amb l´erosió i segueix amb les sequeres i les pèrdues de conreus i pastures. Aquest quadre general de la situació l´explica Wangari Maathai en un article titulat «Arbres per a la democràcia». El fet és que Kenya, abans de la democràcia actual, tenia un govern corrupte que es va vendre pèssimament el patrimoni vegetal, amb tales massives que van deixar el poble i la natura sota mínims, «era una manera -diu l´autora- de retenir el poder: si el poble estava ocupat barallant-se per la subsistència, per la terra i pels arbres, no es preocuparia tant per reclamar la democràcia». Així de greu.
Però les reserves infinites de la bona voluntat popular varen inspirar Wangari Maathai a fundar un moviment, que ara ja té milers de dones, per anar a plantar arbres. A tot Kenya n´han plantat trenta milions; la idea i l´acció ja ha traspassat fronteres i avui el Moviment Cinturó Verd és implantat a diversos països d´Àfrica. El moviment progressa com un element preparatori de la democràcia, que falta a molts sectors d´aquell Continent.
Cada tardor, en aquest espai, acostumo a treure les meves quaranta línies dedicades als arbres de colors brillants. Ara he passat pel Parc Central per apreciar el punt de pebre vermell. Però amb la lectura de l´article de Wangari Maathai m´he distret, tocat per aquella realitat llunyana, però colpidora. M´he fixat més que mai en unes vianants, vistosament immigrants, que potser -he pensat- són de Kenya. S´estaven mirant els liquidàmbars amb una especial devoció, m´ha semblat. Probablement nosaltres, hereus de les beutats versificades, només estimem els llibres que parlen d´arbres. Els nouvinguts s´estimen els arbres de veritat. Potser tenen les mans calloses de plantar-ne. Mireu com se´ls miren. Sí. Deuen ser de Kenya. Benvingudes.
Jordi Dalmau
Diari de Girona. 06.10.2005
· Article publicat al Diari de Girona el 06.10.2005
~

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.