A la Fundació Espais de Girona exposició “Dona-Arbre”
L’exposició uneix el treball de diverses artistes (Monique Baastians, Berlinde de Bruyckere, Mireya Masó, Fina Miralles, Shirin Neshat i Lezli Rubin-Kunda) a partir de la metàfora dona-arbre i de la relació que es pot establir entre els conceptes feminitat/feminisme i natura/ecologia.D’una banda, es tracta d’un cant tràgic que reflecteix la desvinculació que viu la societat contemporània en relació amb el fet sagrat a causa de la secularització creixent. I de l’altra, és un intent de mostrar, a través de pràctiques artístiques realitzades des del gènere femení, la relació que es pot establir entre feminitat i natura. Dues realitats que, havent estat sotmeses i explotades pel règim patriarcal i el capitalisme, es pretenen reivindicar, des del respecte que es mereixen, com a generadores de la vida. I, per tant, retre culte a la dona i a la natura prenent com a referència un element d’aquesta última: l’arbre. L’arbre com a mediador entre el món terrenal i el món celestial, ja que simbolitza la generació, el creixement, la proliferació i la regeneració de la vida.
En temps llunyans, per explicar el misteri del naixement, de la fecunditat i de la mort, el principi femení s’encarnava en l’arbre. Perquè es creia que, de la mateixa manera que un arbre sortia de la terra i produïa fruits, les criatures sortien del ventre de les mares com un acte d’autoreproducció. Per tant, la fertilitat i la fecunditat seran atributs de la Gran Deessa Mare. Així doncs, la dona es vincula a l’arbre a partir dels tres elements metafísics de la vida: des del subsòl (ctònic/arrels/úter matern), passant per la terra ferma (terrestre/ tronc/ existència) fins a allò eteri (cel/ branques/ transcendentalitat).
La mitologia grega ens ofereix molts referents de la metàfora dona-arbre: Apol·lo i Dafne, Adonis, Caria... La majoria d’aquests mites tenen una funció cosmològica, és a dir, són una manera d’explicar la diversitat arbòria en el paisatge, així com també són restes d’antics cultes relacionats amb la naturalesa. Però, tal com ho presenta Ovidi a la Metamorfosis, sota el domini del regim patriarcal, l’acte de posseir les dones-nimfes contindrà un component de violència cap a les dones, les quals, per poder escapar de l’acte de possessió, es transformen en arbres, com és el cas de Dafne.
Les artistes presents a la mostra pertanyen a diferents cultures i generacions. I totes tracten la relació de la dona amb la natura des de diferents disciplines, establint lligams entre el seu treball i les arrels, el tronc i les branques de l’arbre. En definitiva, posen de manifest la solitud de la dona i com aquesta cerca la seva llibertat d’escollir i decidir. I ho fan a través de símbols que manifesten la seva manera de dialogar amb el món i la natura.
L’exposició, projecte a cura de Marta Pol i Rigau, s‘inaugura el divendres, 28 d’octubre, a les 8 del capvespre, i en l’acte de la inauguració hi haurà una acció de l’artista Lezli Rubin-Kunda.
Fundació Espais d’art contemporani
Pou rodó, 7-9 - Girona
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.