90 palmeres infestades pel morrut roig a Argelers
Les 2000 palmeres registrades a Argelers de la Marenda són les dianes potencials del morrut roig, que ja n'ha infectat 90. Els arbres són arrencats, per evitar la proliferació de l'insecte devastador, vingut d'Indonèsia. Paral·lelament, la lluita contra el mosquit tigre es desenvolupa ara tot l'any.
Morrut roig de la palmera © Stavros Markopoulos
La lluita contra el mosquit tigre continua malgrat la baixada de temperatures i "tot l'any", ens assenyala l'ajuntament d'Argelers de la Marenda. El municipi difon actualment un missatge a través de cartellets: "Quedeu-vos en sec amb els mosquits. Arreu, suprimiu les aigües estancades". Atès que cada femella de mosquit tigre pareix 200 ous que generen larves, contactant amb l'aigua, s'incentiva els veïns a actuar. Paral·lelament, l'Entesa Interdepartamental de Desmosquització (EID) aplica un bioinsecticida contra les larves en els recintes pluvials, els buits sanitaris i els bassals.
Palmera amb morrut a Argelers
Una "zona propícia a la proliferació del morrut roig"
Argelers de la Marenda també és el blanc del morrut vermell "Rhynchophorus ferrugineus", propagat al món sortint d'Indonèsia, des dels anys 1980. Aquest coleòpter aparegut a finals de 2012 a Catalunya del Nord genera un "prejudici creixent a les palmeres" i motiva un dispositiu de vigilància. La ciutat litoral es fixa destaca una "evolució exponencial dels atacs d'aquests insectes devastadors", demostrada per quatre palmeres infestades el 2012, després 19 el 2013 i 90 el 2014, entre els quals 73 plantats en espais privats i 17 en espais públics. L'ajuntament es preocupa, perquè 2.000 palmeres són inventariades en tot el terme municipal, tot confessant que forma una "zona propícia a la proliferació". Per oposar-se al fenomen, va impulsar el 2012 un tractament dels arbres de l'espai públic, tot proposant als particulars la retirada de les palmeres infestades, amb l'ajuda d'una empresa autoritzada. Els agents municipals identifiquen cada situació i llisten el nombre de casos.
· Article publicat a La Clau el 17.11.2014 ·
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.