diumenge, 18 d’agost del 2013

La set de les esponeroses alzines de Monnàber

Sobreviuen al llarg estiu mallorquí amb els peus en remull dins l'aigua

La finca de Monnàber és la típica possessió d'alta muntanya mallorquina situada dins el terme municipal de Fornalutx al bell mig de la Serra de Tramuntana. La seva escarpada orografia està vestida per immensos i vells alzinars d'una bellesa paradisíaca. Amagat sota les espesses capçades dels arbres centenaris discorre tranquil el Torrent de Monnàber. Sorprèn que després de tres mesos pràcticament sense pluja encara dugui aigua. Les alzines ho saben i allarguen golafres les seves arrels per a xuclar fins la darrera gota el dolç líquid muntanyenc que els dona la vida, talment com si el torrent fos un oasi enmig d'un desert rocallós.

Darreres basses a mitjàn agost. L'aigua fa olor a algues i a fullaraca en descomposició. Es veuen les arrels vermelloses de les alzines.

Cabellera vermella o millor dit escambuix vermell d'arrels d'alzina xuclant desesperades l'aigua que s'acaba.

En aquest bassiot encara hi quedava aigua per a dues setmanes.

Antic pont damunt el Torrent de Monnàber. El nostre amic Rafel Mas caçava escarabatins d'aigua dolça observat pen Jaume Bonnin. Al llit del torrent davall les altes capçades de les velles alzines l'ambient era paradisíac, bucòlic, pacífic, serenava l'ànima.

Escorpí d'aigua, Nepa cinerea, que es movia entre les fulles banyades a la recerca d'altres invertebrats que són les seves preses. Fotografia feta amb un pot-lupa pen Rafel Mas.

Detall de les arrels vermelles que semblaven arteries i venes descarnades.

Rafel Mas, Jaume Bonnin, Jaume Adrover i Joan Bibiloni.

4 comentaris:

  1. El instinto de supervivencia hace espabilar a todos, y si hay que sacar las raíces de la tierra para buscar el alimento, se sacan; listas estas chicas. Muy interesante.
    Un abrazo chicharrero.

    ResponElimina
  2. Gracias, Jesús. Nunca antes había visto cabelleras de raíces de encina en el agua. Su color rojo es espectacular. Un abrazo mallorquín.

    ResponElimina
  3. Un paradís a preservar Joan, molt xulo!!!!

    ResponElimina
  4. Gràcies, Ferràn. Una abraçada.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.