divendres, 12 de juliol del 2013

Pudricions al tronc de moltes palmeres

Morrut de les palmeres

Afectades per pudricions a l’estip moltes palmeres tractades amb endoteràpia

S’han detectat alteracions als estips de moltes palmeres tractades amb endoteràpia per combatre el morrut vermell de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus), consistents en pudricions en els orificis realitzats per introduir el producte fitosanitari; aquestes pudricions van guanyant terreny arribant, a hores d’ara, a originar un forat de la mida d’una taronja petita i podrien suposar un risc de trencament i la mort de la palmera.

A l’any 2009, mitjançant una empresa privada, es va començar a tractar les palmeres amb la tècnica de l’endoteràpia, i durant aquest temps s’han tractat aproximadament 1.130 Phoenix canariensis, de les quals són moltes les afectades amb pudricions tot i que encara no sabem el percentatge real. A zones més humides l’afectació es més notable.

Un mes enrere es va formar una brigada d’endoteràpia pròpia per tractar les palmeres i es van aturar les seves tasques perquè van trobar molts exemplars amb pudricions a la zona d’aplicació i s’han estat dedicant a comprovar les palmeres tractades fins a les hores. Tot i que no s’hagin revisat totes encara s’han reprès les aplicacions.

El problema s’atribueix al sistema utilitzat per introduir el còctel fitosanitari al estip de les palmeres que s’havien fet amb pistola i a partir d’ara s’aplicarà mitjançant una xeringuilla de forma manual. Es creu que ha sigut aquest el problema, però no s’ha fet cap estudi extern. Tampoc tenim noticia de si la empresa que va tractar aquestes palmeres s’ha trobat el problema arreu i quines solucions proposa.

Restem a l’espera de saber amb concreció les dades per tal de fer-nos una idea aproximada de la magnitud del problema i de les solucions que s’adoptin tant per minimitzar el risc de trencament com per evitar que aquestes pudricions avancin o es desenvolupin amb els nous tractaments.
Article publicat a males herbes el 11.07.2013 •

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.