Podridura diferencial
1. GROP m.
|| 1. Nus de la fusta; cast. nudo. Quan hi ha un grop dins de la fusta, no hi ha tall ni tremp segú, Pelay Briz (Jocs Fl. 1871, pàg. 57). (segons el diccionari català-valencià-balear)
TERINGA f.
Filera ( || 1); cast. fila, hilera. Eran cinch cens en taringa, doc. segle XVIII (Alm. Isl. Bal. 1877, p. 123). D'una graciosa taringa de set molins... la gent... en deia «els set lladres», Riber Miny. 108.
Fon.: təɾíŋgə (mall.); tiɾíŋgə (men.). (segons el diccionari català-valencià-balear)
Els grops són les parts més endurides de la fusta d'un arbre. Provenen d'amputacions fetes per l'home o d'auto-poda que es produeix de forma natural. Imagin que la lignificació de la zona ajuda a evitar una podridura ràpida. Algunes substàncies cicatritzants, reïnes i fungicides es dirigeixen a aquestes zones, possiblement "embalsamant" el redol, i ajudant que la podridura sigui més lenta.
La podridura diferencial d'aquest pi deixà dins del bosc aquesta bella composició de grops i vetes corbades gairebé fossilitzades i un lleuger rastre de podridura bruna.
R. Mas, Búger 7 de desembre de 2011
[...]
Els homes i dones-arbre arrelen fondament, estenen la
capçada ampla on els ocells lliures troben recer. Però a
vegades semblen, o es senten, sols, amb la fusta de la seva
carn plena de grops que les lluites han endurit; aparentment
sense flors, tendres i fràgils sota l’escorça dura, tossuts i
constants dintre el bosc revolucionari i anònim.[...]
fragment del poema "Flors rebels": al bloc Des de la finestra
Rafel, un article molt interessant i original. M´acabes d´ensenyar una cosa que no sabía sobre els grops. La teva explicació és d´una lògica aplastant. La natura mai ens deixa de sorprendre.
ResponEliminaGràcies.
Interessante e muito bem feito.
ResponEliminaHola Dalva i Joan Bibiloni, gràcies a tots dos pels vostres comentaris. Com deia en Joan Vicenç a un dels seus posts: un arbre mort és un arbre. Fins i tot en ser morts ens ensenyen coses, no trobau?
ResponElimina