dijous, 18 d’agost del 2011

Vies verdes a Catalunya del nord i del sud

Una xarxa uneix les vies verdes dels dos cantons dels Pirineus

Xarxa de vies verdes a banda i banda del Pirineu.

Ja n'hi ha centenars de quilòmetres, a tot el país
Cada vegada hi ha més vies verdes al nostre país. Són antics trams ferroviaris i camins que travessen espais naturals, ara reservats als vehicles no motoritzats i, és clar, als vianants. Són especialment apreciats pels ciclistes, que ara ja poden pedalar, sense aturar-se, de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o Gombrèn (Ripollès) a Leucata (Llenguadoc), passant per Argelers (Rosselló). La connexió, feta mercès al projecte Enllaç-Xarxa transfronterera de vies verdes de Catalunya, format per diverses entitats, vol desenvolupar una xarxa ciclo-turística contínua a banda i banda del Pirineu. Connectar els territoris amb estructures de mobilitat sostenible i esborrar els límits de les fronteres són els propòsits del projecte.
Rutes per tot el territori
De vies verdes, n'hi ha especialment a les comarques nord-orientals perquè un consorci s'encarrega des de fa anys d'arreglar trams de camins poc o molt abandonats per convertir-los en vies verdes. Hi ha prop d'una trentena de rutes, només en aquestes comarques, que s'afegeixen a les altres del Principat i del País Valencià, on hi ha molta afecció per aquestes excursions i on les vies verdes són, de fa uns anys, una atracció turística consolidada. A les terres valencianes n'hi ha prop d'una desena: una de les més conegudes és la que uneix Alcoi i Alacant i una de les més belles és l'anomenada via de la Xurra, dins l'Horta, enmig de tarongers.
Les Illes també volen vies verdes
A les Illes no hi ha encara cap ruta verda, però un grup de Facebook, amb més de vuit-cents agregats, demana que es facin vies verdes a Mallorca. Diuen que són necessàries per a promoure un turisme alternatiu i sostenible. S'oposen al projecte de tren entre Manacor i Artà i proposen, en canvi, que els camins rurals afectats es converteixin en vies verdes.

· Bloc Informatiu: Tracks de vies verdes per al GPS.

· Article publicat a VilaWeb el 18.08.2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.