Un treball de recerca sobre la processionària del pi, de l'alumna de l'IES Castell del Quer de Prats de Lluçanès, Judit Costa, àmpliament premiat
El reconeixement li ha arribat de part de tres universitats i el programa Espai terra
El reconeixement li ha arribat de part de tres universitats i el programa Espai terra
Judit Costa, alumna de l'IES Castell del Quer de Prats de Lluçanès, ha elaborat un treball de recerca que analitza els comportaments de la processionària del pi i ha estat profusament guardonat i reconegut per diferents estaments.
El tema escollit per la Judit Costa va ser la processionària del pi i el treball que ha desenvolupat a l’entorn d’aquest tema és un estudi biològic d’aquest insecte gregari i defoliador que és l’espècie Thaumatopoea pytocampa, el qual s’alimenta de les fulles dels pins i cedres de l’àrea mediterrània. A l’hivern, passa per cinc estadis larvaris dins els nius sedosos que confecciona als arbres. La recerca experimental d’aquest treball ha estat focalitzada en l’observació del cicle biològic de la processionària del pi, els efectes que provoquen els canvis de temperatura en el seu desenvolupament, així com els diferents mecanismes de lluita contra la plaga. A banda de realitzar un seguiment del cicle biològic d’aquest lepidòpter a partir de colònies capturades al bosc, l’autora del treball va portar a terme un disseny experimental per tal de comprovar l’efecte de la temperatura sobre la durada del cicle vital, el creixement i el comportament de tres grups de larves de la mateixa edat i procedència, situades en tres terraris sotmesos a temperatures diferents. També va determinar el grau d’infectació de dues àrees forestals del Lluçanès i va col·locar trampes de feromones sexuals per tal de capturar mascles adults i elaborar la corba de vol de les papallones. D’altra banda, va poder conèixer, de primera mà, l’impacte de la processionària als boscos catalans, a través d’entrevistes a tècnics del Servei Forestal i participant en actuacions de control fitosanitari.
Al llarg del treball, la Judit ha demostrat que una major temperatura, sense sobrepassar el límit letal de 32ºC, escurça el cicle biològic de la processionària del pi, atès que afavoreix el seu desenvolupament i permet un ritme de creixement elevat. Així, diverses colònies d’erugues, en condicions ambientals inicials idèntiques, van arribar a diferenciar-se en 16 mm de longitud en finalitzar l’experiment, després d’haver estat exposades a temperatures diferents durant uns mesos. A més, cal remarcar que en el terrari sotmès a major temperatura, van emergir les papallones de la processionària del pi 7 mesos abans del que es preveia a la natura. Aquests fets constitueixen, doncs, clares evidències de l’acceleració del cicle vital amb l’augment de la temperatura.
Tot aquest estudi, doncs, ha permès a la Judit concloure que la processionària del pi és un insecte autòcton que cal controlar, mantenint les seves poblacions en un nivell tolerable, a fi que no provoqui greus defoliacions; però, alhora, resulta totalment necessari per mantenir l’equilibri de l’ecosistema. L’augment global de la temperatura, produït com a conseqüència de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, està provocant un canvi en la distribució natural de la processionària del pi, ja que és un insecte altament dependent de la temperatura ambiental i, en pocs anys, ha experimentat una forta expansió cap a zones cada cop més elevades. Es constata, per tant, que la processionària del pi és un bon bioindicador dels efectes del canvi climàtic sobre els éssers vius.
Amb aquest treball, la Judit Costa ha obtingut un premi de la Universitat de Vic, en la categoria La Farga Group (àmbit de les ciències), un altre de la Universitat de Girona, dins l’àmbit de la tecnologia i les ciències de la naturalesa i la salut. Un tercer de la Universitat de Lleida, corresponent a l’Àrea Agroalimentària i Forestal. I finalment, el més mediàtic, un accèssit atorgat per l’Espai Terra de TV3, la fundació Abertis i el Departament d’Educació.
En tot aquest procés la Judit ha estat acompanyada per la professora de biologia de l’institut Castell del Quer, Isabel Fernández.
Aquesta informació ha estat facilitada pel mateix IES Castell del Quer de Prats de Lluçanès.
· Article publicat a VilaWeb el 18.07.2011
· Treball 'La processionària del pi, una plaga en expansió' (Arxiu Zip 92,8Mb)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.