divendres, 3 de juny del 2011

Per ajudar a preservar i millorar els boscos

Projecte Boscos de Muntanya 2011

Hi ha una nova convocatòria del Projecte Boscos de Muntanya, que mitjançant tasques de voluntariat internacional, tracta de recuperar bosc a diferents llocs d’Europa, entre d'ells a les comarques catalanes del Pallars Sobirà i la Cerdanya. El Projecte Boscos de Muntanya existeix per a preservar i millorar els boscos i paisatges tradicionals de muntanya mitjançant l’organització d’estades de voluntariat.
Els boscos de muntanya
Els boscos de muntanya es troben sota el límit altitudinal del bosc, sobre pendents pronunciades i amb dures condicions pels arbres. Formen part de les capçaleres dels rius que nodreixen l'abastament d'aigua a Catalunya i exerceixen una funció protectora respecte a poblacions i infraestructures, disminuint l'erosió i evitant grans avingudes. Per tot el que ens donen, cuidar i conservar aquests boscos és responsabilitat de tots. El bosc no ens necessita, nosaltres necessitem al bosc.
Les estades
L'objectiu del projecte és el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació. La millor manera per a assolir aquest propòsit és endinsar les persones al bosc. Per això s’organitzen estades de voluntariat per a adults, integrant els participants en les tasques de gestió forestal de propietaris i gestors. Les estades tenen una durada d’una setmana. S’arriba la tarda d’un dilluns i el diumenge següent al matí finalitza l’estada.Treball
Cada matí, en funció de les condicions del bosc i del grup, s’organitza la distribució de tasques. Es porten a terme tasques per disminuir l’erosió, de silvicultura, restauració i obertura de camins forestals, censos de seguiment de fauna i manteniment de pastures, entre d'altres. L'equip del projecte orienta als participants en les feines. El Projecte Boscos de Muntanya (PBM) cobreix totes les despeses d'alimentació i allotjament. Les despeses d’anada i tornada fins al projecte corren a càrrec dels participants. No calen coneixements previs de cap mena.
· Per més informació : Projecte Boscos de Muntanya ·

1 comentari:

  1. Habeu fet un article molt maco, moltíssines gràcies!
    Esperem fer-ne d'algú que trobeu interessant publicar-ne...
    José Mª Peiró

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.