Un arbre cau i fereix dos turistes a la Rambla
Parcs i Jardins encara desconeix per què el plàtan es va tombar
Els tècnics municipals van treballar ahir per retirar el plàtan que va caure al tram central de la Rambla. acn.Jordi Mumbrú
Un plàtan de 90 centímetres de diàmetre es va desplomar ahir al bell mig de la Rambla, a l'altura del carrer del Carme, i va ferir lleument dues persones que passejaven. Els afectats, que eren una parella de turistes, van patir algunes contusions lleus, a més d'un ensurt important.
El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) es va desplaçar fins al lloc de l'accident i va atendre els dos ferits dins de l'ambulància, a la mateixa Rambla. Els turistes van rebutjar que els traslladessin a cap hospital i van marxar pel seu propi peu. L'accident hauria pogut tenir un desenllaç molt pitjor, ja que es va produir a les 14.15 del migdia molt a prop del Mercat de la Boqueria, un dels llocs preferits pels turistes. A més, l'arbre va caure cap a la banda del passeig i no cap al carril per on passaven els vehicles.
L'exemplar, de gairebé un metre de diàmetre, no estava corcat
Els motius pels quals va caure l'arbre encara es desconeixen, segons fonts de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins, que van avançar que encara trigaran uns dies a analitzar l'arbre i entendre les causes que van provocar l'accident. Es descarta que algun vehicle l'hagués fet tombar en patir un accident.
El que sí que van confirmar ahir mateix és que es tracta d'un plàtan que estava plantat en aquell punt de la Rambla des de fa més de 10 anys. Des de Parcs i Jardins, que depèn de l'Ajuntament de Barcelona, també van explicar que "per fora, l'arbre estava bé i fins i tot havia florit".
Tot i així, en caure va quedar un tros del tronc al descobert i, a primer cop d'ull, es veia perfectament que estava corcat. Una de les hipòtesis dels jardiners de la ciutat és que l'arbre estava en mal estat i no s'ha pogut mantenir dempeus per culpa del pes de les fulles que han florit aquesta primavera. Un cop retirat l'arbre, els responsables d'esbrinar l'accident van fer un tall al tronc, un metre més amunt de la base, i van comprovar que estava en perfecte estat. Al tancament d'aquesta edició, tot era encara un misteri.
Els visitants es van endur un bon ensurt i van patir contusions lleus
Revisió anual obligatòria
Tots els arbres de la ciutat es revisen un cop a l'any. Els que estan molt malament se substitueixen per exemplars nous i els que no estan del tot bé es revisen constantment al llarg de l'any. En el cas de la Rambla, durant aquest any s'han substituït un total de 16 arbres que estaven corcats.
El president del Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins, José Ruiz, va explicar a Públic que, sovint, "és difícil detectar que un arbre està podrit", però va assegurar que hi ha "tècniques per saber-ho". Ruiz va destacar que l'incident hauria pogut ser molt pitjor, ja que aquests arbres pesen molts quilos.
A Barcelona hi ha 160.000 arbres i el 32% són plàtans. L'objectiu de l'Ajuntament, però, és reduir aquesta xifra fins al 10% ja que es tracta d'un arbre que provoca molts problemes a les persones que tenen al·lèrgia al pol·len. Quan es retira algun plàtan, ja es planta un exemplar d'una altra espècie, excepte a la Diagonal i el passeig de Gràcia, on es considera que són part del paisatge.
Jordi Mumbrú
· Article publicat a Publico el 12.04.2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.