Mandelbrot i la geometria fractal
“Els núvols no són esferes, les muntanyes no són cons, les costes no són cercles, i les escorces dels arbres no són llises, ni els llamps viatgen en una línia recta”. Mandelbrot, del seu llibre Introduction to The Fractal Geometry of Nature (Introducció a la Geometria Fractal de la Natura).
Si observem atentament qualsevol arbre veurem que la seva estructura no deixa de ser una reiteració de formes que es repeteixen a diferents escales. La manera de créixer que té cada arbre, reproduint aquestes formes, origina el port característic de cada espècie.
Així com un paisatgista treballa amb arbres, Mandelbrot treballant amb funcions va desenvolupar tot un paisatgisme matemàtic per il·lustrar fenòmens de la natura numèricament.
Tronc, braç, branca, brot i fulla estan relacionats per una determinada proporció, amb una subtil harmonia que només las natura ens pot oferir. Reconèixer aquest delicat equilibri és necessari per a poder fer una bona intervenció en un arbre.
Si voleu experimentar amb arbres virtuals en aquest enllaç hi trobareu uns quants exemples de com crear arbres fractals: Arbre Fractal
El programa Maple (Acer en anglès) es pot trobar a internet. Els estudiants de mates de l’ESAB saben que és una eina magnífica... aprendre és una qüestió de temps.
Al bloc d’en Ricard hi trobareu un text molt entenedor acompanyat d’unes imatges i una música sublim: Els objectes fractals i la natura
En Benoît Mandelbrot ens ha deixat, però ens queda el seu treball científic. El seu esperit sempre estarà viu gràcies a la geometria fractal que - amb una aparent simplicitat- interpreta la complexitat de la vida, de la natura, dels arbres...
J.D. Fernàndez i Brusi
En record de Benoît Mandelbrot
He tingut notícia que l'Associació Art, Ciència i Tecnologia proposa una exposició de fractals de l'11 al 18 de desembre al Centre Cultural de Porto Cristo.
ResponEliminaSalutacions!
Lali
Moltes gràcies Lali per la informació. Aviam si t'animes a anar-hi i ens en fas cinc cèntims !!!
ResponElimina