Busquen al parc de la Devesa una espècie de ratpenat fins ara inèdita a Catalunya
Un grup d'investigadors està entrant amb càmeres de vídeo a les cavitats dels plàtans per detectar-ne exemplars
Aniol Resclosa
Un equip d'investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha estat aquests dies al parc de la Devesa de Girona estudiant la presència dels diferents tipus de ratpenats que hi habiten. La intenció és detectar en quin tipus de cavitats dels plàtans hi ha els ratpenats. És difícil, però en el treball els científics també busquen la possible presència de dos tipus de ratpenat pràcticament inexistents a Catalunya.
El grup del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya pretén detectar als boscos urbans catalans les diferències espècies de ratpenats forestals (els que no habiten en edificis). Sobretot però, tenen entre cella i cella dos tipus de nòctuls: el Nyctalus lasiopterus i el Nyctalus noctula. A Catalunya, del primer -que pot arribar a mesurar mig metre- només se n'ha trobat a la Fageda d'en Jordà. A la resta de l'Estat, destaca la seva presència a Sevilla. Del segon tipus de nòctul, no se n'ha detectat cap a terres catalanes. En canvi, a Pamplona o al parc de Doñana, n'hi ha grans colònies. En cas que es trobessin a Girona, se'ls posaria un xip per tenir-los controlats.
La major part dels ratpenats que viuen en boscos estan protegits, molts estan amenaçats d'extinció. A la Devesa, els tres investigadors van anar arbre a arbre a la recerca dels animals voladors. Aquest primer pas va servir per detectar les cavitats que hi ha en cada un dels plàtans per d'aquesta manera, posteriorment, comprovar si s'utilitzen com a punt de resguard i hàbitat. Aquestes dies, amb tots els forats ja assenyalats han estat introduint-hi una càmera de video amb un estri que els permet arribar fins als dotze metres d'alçada. Gràcies a la càmera comproven, al moment, si hi ha vida a l'interior de la cavitat. A Girona hi han trobat exemplars de Nyctalus lesileri, el més petit dels nòctuls, que, de fet, és el més típic a Catalunya en els boscos urbans. Queden encara, però, molts plàtans per examinar.
Un dels investigadors del Centre Tecnològic Foretal, David Guixé, assenyala que hi ha diferents manera per detectar els ratpenats. A més del sistema que utilitzen a Girona, amb una petita càmera de vídeo, també es poden posar xarxes o trampes. Cap d'aquests altres mètodes es fa servir a la Devesa. Sí que s'han instal·lat cinc caixes de color negre. Estan pensades especialment per atreure ratpenats. Es col·loquen en un punt on pràcticament no hi ha corrent d'aire. Són molt fosques i mantenen la temperatura interior molt alta. Un cop acabi l'estiu, es tindrà un catàleg exacte que permetrà saber a quins plàtans s'ha trobat cavitats, a quin s'ha trobat ratpenats i a quina espècie corresponen. Això permetrà saber-ne el comportament.
Els ratpenats nòctuls són animals migratoris capaços de recórrer més de 800 quilòmetres. Viuen en hàbitats forestals, sobretot en boscos caducifolis, on cerquen amagatalls foscos en forats d'arbres per refugiar-se. Aquests exemplars, ocasionalment, poden ocupar caixes niu de fusta per a ocells, així com refugis artificials especialment dissenyats per a ratpenats.
El regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, explica que, gràcies a aquest treball, es podrà millorar la gestió i conservació dels boscos i la biodiversitat, tenint clar que la prioritat són els humans.
Tapi Carreras
Girona | DdG
· Article publicat a Diari de Girona el 04.06.2010
M'agraden molt els ratpenats (rates pinyades, en segons quins indrets) perquè s'atipen de mosquits i altres insectes inconvenients. A casa meva en viuen amagats darrere els porticons de les finestres i els veig sortir a manducar els capvespres d'estiu: vivim plegats.
ResponElimina