divendres, 18 de desembre del 2009

Control integrat del morrut de les palmeres

Avui, dins el marc de les jornades de Palma verda, es va realitzar una jornada de control integrat del Rhynchophorus ferrugineus amb en Michel Ferry de l’Estació Phoenix d’Elx.

Michel va explicar el control integrat que consta de diverses parts, i va recalcar la importància de la prevenció mitjançant la detecció precoç de palmeres afectades. També va comentar que moltes palmeres afectades es poden salvar si actuem ràpidament. En el cas d’arribar tard també convé fer el tractament per eliminar el focus d’infestació. Cada palmera afectada pot dispersar centenar d’individus que afectaran a palmeres properes.

Aquest mètode pot ser bastant eficaç, però es necessària la implicació de tots els propietaris de palmeres i la formació dels podadors per aplicar de manera correcte el tractament.













5 comentaris:

  1. La veritat és que benhaja el morrut si ens ha d'alliberar de l'excés de palmeres. Tantes palmeres ja fan oi!

    ResponElimina
  2. Thomas, no facis cas a comentaris anònims de persones que no hi entenen un pebre. Ara el morrut-becut, menja palmeres canaries (fasser), si no el parem, menjarà el que vingui desprès, les datileres, les washingtonies i finalment els margallons i llavors els senyors, com el Mart de Garriga ploraran i posaran espelmes a Santa Llucia per que la propera vegada els ilumini amb una bona vista i millor cervell.

    Endavant i coratge


    Salvador Cañís
    Oficial de tot i mestre de res.

    ResponElimina
  3. I no sols menjarà palmeres. He llegit que a Andalusia ja hi ha hagut infestacions en Phytolacca i en olivera.

    ResponElimina
  4. Desconeix-ho si és el procediment correcte, però al mirar la vostra web m'ha semblat el més adequat. Si no és aquest, us prego que m'ho feu saber.

    M'agradaría adjuntar-vos l'escrit titulat "El Silenci de la Palmera" que vaig escriure fa uns dies en referència a la mort ràpida i sobtada d'una palmera inclosa dintre del catàleg de arbres importants del municipi de La Garriga, al Vallès Oriental.

    Com bé dieu, el "morrut vermell" està fent destroçes i acabant amb totes les palmeres emblemàtiques de les comarques catalanes sota la mirada impotent de tots aquells que les estimem i hem vist créixer al costat nostre.

    M'agradaria enviar-vos l'escrit amb la intenció, si ho creieu convenient, de que sigui publicat en la vostra web i d'aquesta manera denunciar i deixar constància pública d'un fet que no podem passar per alt i que, de ben segur, farà canviar en poc temps el paisatge d'indrets emblemàtics del nostre territori.

    Jo soc de La Garriga i actualment resideixo a l'Ametlla del Vallès. A la Garriga ja són varies les palmeres afectades i desconeix-ho si en aquets moments ja n'hi alguna morta o ja malalta a l'Ametlla, la qual cosa es molt probable donada la rapidesa en que s’està propagant la maleïda plaga per tota Catalunya.

    Us puc enviar l'escrit en format de Word amb les dues versions (poema i prosa) tot i que l'original és en vers per tal que podeu escollir la que creieu més adient. Si cal que us el faci arribar en altre format o, fins i tot que el tradueixi al castellà, no dubteu amb dir-m'ho i ho faré tan ràpid com em sigui posible. De la mateixa manera que si cal una imatge gràfica que deixi constància del deplorable fet que denuncío amb aquestes línees, us agrairé que m'ho feu saber.

    Quan intento contactar amb vosaltres, no arribo a bon port potser per la meva incompetència informàtica. Us agrairía que em fessiu arribar l'adreça correcta donat fa dies que ho intento però no m'en surto amb els link's de la vostra web.

    Moltes gràcies per la vostre atenció i fins aviat.

    Blanca Nualart i Barba
    bnualart@gmail.com
    L'Amettla del Vallès
    Val`lès Oriental
    Barcelona

    ResponElimina
  5. Campanya per esterilitzar morruts de les palmeres:

    http://www.flickr.com/photos/espigall/4408883358/

    http://espigall.blogspot.com/2009/11/campanya-per-esterilitzar-morruts-de.html

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.