Seminari sobre control integrat del “Becut vermell”
El 6 i 7 de novembre del 2009
Al Jardí Botànic de València
Carrer Quart, 80 de València
El 6 i 7 de novembre del 2009
Al Jardí Botànic de València
Carrer Quart, 80 de València
Es desenvoluparan aspectes de legislació, morfologia de l'insecte, detecció i sanejament de palmeres infestades pel becut vermell.
Professorat : Michel Ferry i Susana Gómez
Programa :
· Morfologia del becut vermell
· Components del control integrat del becut vermell
· Infestació i detecció a Phoenix sp.
· Sanejament de les palmeres infestades de becut vermell
· Legislació sobre el becut vermell
Pràctiques :
· Detecció
· Sanejament
· Trampeig
· Tractaments preventius
L'horari de les jornades serà :
Divendres, 6 de novembre : de 11:00 a 14:00 h i de 16:00 a 18:00 h
Dissabte, 7 novembre : de 9:30 a 12:30 h
Les places són limitades
Preu : 100,00 €
Preu Socis AEA : 75,00 €
Forma de pagament:
Mitjançant ingrés al número de compte de l'AEA de La Caixa: 2100-2254-18-0200161192
Un cop fet l'ingrés cal enviar el justificant de pagament a:
info@aearboricultura.com o al número de FAX: 96 3156840
Organitza : AEA
·
Quina pena...
ResponEliminaA la C-31,visibles des de la mateixa autovia, hi ha tres canàries greument afectades pel morrut. Els de Gavà encara deuen estar mirant de qui són aquestes palmeres...sort n'hi ha de que estan avisats.
Quina és aquesta por reverencial, a procedir com cal ?
D'entrada, amb un focus així, les palmeres del Remolar-Filipes ja poden començar a tremolar. I, de sortida, qui sap on anirem a parar.
I congrés va i congrés ve, i seminari també.
Si passa això amb allò que està a la vista de tothom, què ha de passar amb allò que no veiem ?
Un país tan petit no es pot permetre perdre ni un sol bri del seu patrimoni paisatgístic.
I així anem, donant exemple a les noves generacions: " Don't worry, be incompetent ! " ( No pateixis, sigues incompetent ).
Si algú ho arregla ja el proposarem per a la Creu de Sant Jordi, mentrestant ja poden anar cantant a la Asociación Española de Arboricultura i a la Generalitat.
Més enllà de la crítica inútil i l'enfrontament que no dur lloc a res. M'estimo més difondre una eina de treball que necessita ser explicada durant unes quantes hores i fer el possible per que hi assisteixin les parts implicades.Una tècnica que dit de pas necessitaria modificar algunes coses de les lleis i normes actuals. El que després passí supera les nostres possibilitats d'actuació. Sols diré que les lleis no les fem des de l'AEA i tampoc som qui per fer-les aplicar. La situació és greu i tots en som conscients. No cal dir que em sap greu la situació que exposa el SR. JD però directament l'AEA que hi pot fer en el cas de Gavà?
ResponEliminaSalvador Cañís
President de l'AEA
Benvolgut Salvador:
ResponElimina" Més enllà de la crítica inútil i l'enfrontament que no dur lloc a res."
Aquesta crítica no és inútil, porta a debatre l'estat de la qüestió i no busco enfrontaments amb ningú, només vull fer patent una situació i qui pugui prendre consciència i actuar, que ho faci.
Crec que una mica sí que sé de què va el tema (http://amicsarbres.blogspot.com/2008/05/llums-i-ombres-sobre-el-morrut-de-les.html )
Sobre les palmeres de Gavà, que potser poden ser de Viladecans, ja he averiguat que una és propietat de Repsol. Espero que la petroliera aquesta tingui millor connexió d'internet que els de Gavà...
Aquest és un cas anecdòtic, si anem al Maresme el tema és com per a desesperar-se.
Pel moment serveix com a paradigma de gestió d'una plaga als futurs enginyers de la propera ESAB del campus de Castelldefels...
Quan el morrut comenci a fotre´s els margallons en tornarem a parlar i quan comenci a burxar fins el cervell de la classe política després i destinarem una partida extraordinària...
Senyor president: potser l'AEA amb vostè inicia una nova etapa, benvinguda sia. Quedi clar que res de personal hi ha en el comentari anterior.Ha estat dit AEA.I penso que algú que no és ningú ( sóc ex "socio" ),no és la persona indicada per a dir el que ha de fer un senyor president de l'AEA.
I recordeu que aquest és un tema que ja fa massa ANYS que dura.
Canya a la cucanya i salut !
El morrut és originari del sud-est asiàtic i la polinèsia, on infesta les palmeres de la espècie Cocos nucifera i Eleans guineensis. Però allà no són una plaga devastadora que acaba amb el patrimoni palmeral. Això és perquè hi ha algun factor de control. Aquest factor pot ser que sigui algun depredador que estigui sempre a l'aguait, de manera que no s'escapin massa adults d'una palmera infectada, i que per això les palmeres colonitzades siguin poques, o bé, que hi hagi algun bacteri, virus o fong, que destrueixi les larves en la seva majoria abans d'arribar a fer mal. El que sembla clar, és que un cop arriba el becut a l'interior de la palmera no hi ha cap mena de depredador que el tingui a l'abast per a controlar-lo, per tant, el virtuals depredadors hauran d'esperar que els adults surtin volant per donar-los-hi caça. Aquesta hipòtesi em sembla poc probable ja que degut al elevat nombre de becuts que pot tenir una palmera i l'agrupació concentrada de palmeres que hi ha en alguns llocs fa difícil pensar que gairebé el 100% de becuts no sigui capaços d'arribar a un altra exemplar de palmera per a fer posta d'ous, per tant m'inclino més per pensar que hi ha alguna mena de microbi -i ho dic en el seu sentit més ampli- que controla de manera fiable i invisible l'expansió d'aquest escarabat. I crec fermament que és aquí on ha d'anar la lluita. No en l'extinció del morrut, sinó en convertir-lo en un accident que et pot fer malbé una fulla o dues deixant de ser una plaga.
ResponElimina