"Benvolguts/des amics/amigues,
En el context de la creixent preocupació pel desenvolupament sostenible és indubtable que els responsables polítics i/o institucionals juguen un paper molt important, influint mitjançant la seva presa de decisions en l’entorn social, empresarial i ambiental.
Quan aquestes decisions polítiques i/o institucionals es refereixen als processos de contractació (fet denominat COMPRA PÚBLICA), afecten de forma qualitativa -pel seu valor com a referent- i quantitativa - pel volum- no sols als mercats del Nord, sinó també a les condicions de vida de productors en països econòmicament desfavorits, convertint-se en un indicador de coherència institucional.
Els poders públics estan prenent consciència cada cop més del seu paper com a actors del desenvolupament sostenible, la qual cosa es tradueix en polítiques i línies d’acció promogudes des de la comunitat internacional i acollides de manera molt positiva per la ciutadania, cada vegada més conscienciada pel medi ambient i les situacions de pobresa i exclusió.
Les iniciatives d’introducció de criteris socials i ambientals en els processos de contractació pública s’han convertit (especialment des de la Cimera de Rio a l’any 1992), en eines d’elevat impacte en la consecució dels objectius del desenvolupament sostenible. A aquestes iniciatives, s’han afegit en els darrers anys, la introducció de criteris ètics i de Comerç Just que suposen una passa més enllà en el compromís de l’administració amb el Consum Responsable. També la legislació estatal i europea ha fet avanços importants en aquest sentit.
L’ús de Fusta Certificada i el Comerç Just són reconeguts com a eina de desenvolupament sostenible.
Des de fa anys, l’empresa Carpinteria Vicens i l’associació S’Altra Senalla promouen la RSE per tal de contribuir en els avanços cap a una societat més justa i sostenible.
Carpintería Vicenç treballa amb fusta certificada FSC, que garanteix la sostenibilitat des del bosc fins al consumidor final (es disposa de la certificació de Cadena de Custòdia FSC des de l’any 2004).
S’Altra Senalla és una associació de comerç just, fundada a l’any 1994 per difondre el comerç just i fer possible la pràctica d’un consum responsable i sostenible.
Per aquest motiu, Carpinteria Vicens i s’Altra Senalla volen convidar-vos a la jornada de sensibilització que organitzaran el proper dia 24 de setembre de 2009 sobre Fusta Certificada i de Comerç Just.
El programa de la Jornada és el següent:
Data: Dijous 24 de setembre de 2009.
Lloc: Caixa Forum Palma (Plaça Weyler, 3, Palma)
Horari: De 09’30 a 14’30h. 09:30 Arribada dels participants i entrega de documentació. 10:00 Innauguració de la Jornada a càrrec de: Sra Magdalena Estrany, directora general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears. Sr Bernat Vicens, de Fusteria Vicens. Sr Jean François Cuennet, de S’Altra Senalla 10:15 Ponència: “Fusta certificada FSC i canvi climàtic”, a càrrec de la Sra Elisa Pardo, de FSC Espanya. 11:15 Berenar de comerç just i mostra de productes FSC. 11:45 Presentació de la “Guia de la Buena Madera”, a càrrec del Sr Miguel Ángel Soto, de Greenpeace. 12:15 Presentació de la campanya “Fusta Justa”, a càrrec de la Sra Ana Rízquez , de la Fundació COPADE. 12:45 Bones pràctiques a Balears: - Fusteria Vicens - HITO espacios, construcción sostenible. 13: 45 Taula rodona amb els ponents de la jornada. Modera Marta Pizarro, gerent de S’Altra Senalla. 14:30 Cloenda, a càrrec del Sr Miquel Àngel Grimalt, Conseller de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears (pendent de confirmar).
Es prega confirmació a S’Altra Senalla, al telèfon 971291231 o per correu electrònic a senalla@pangea.org
Tot agraint-vos per endavant la vostra participació, us saluda cordialment."
Maquillatge verd de monocultius d'arbres per el FSC (Forest Stewardship Council o Consell per la gestió forestal): evidència proporcionada per la pròpia Associació Brasilera de Cel·lulosa i Paper.
Més important encara, el WRM ha emfatitzat que, en fer-ho, el FSC està soscavant la lluita de les poblacions locals contra els monocultius d'arbres.
L'evidència que dona suport al que s'ha dit, es troba en un vídeo on la presidenta executiva de l'Associació Brasilera de Cel·lulosa i Paper (BRACELPA) argumenta que els “boscos plantats” de Brasil no els poden donar el nom de Deserts Verds (com ho defineixen les comunitats locals que sofreixen els seus impactes), perquè “tots els nostres boscos (plantacions) estan certificats per el FSC...”
El vídeo està disponible a http://wrm.org.uy/actors/FSC/FSC_greenwashing.html
Per a més informació:
Las plantaciones son bosques uniformados. Parecen soldaditos en fila, y eso son. Vestidos de verde, marchan rumbo al mercado mundial. Mienten los himnos que en nombre de la naturaleza cantan sus glorias. Los bosques industriales se parecen a los bosques naturales tanto como la música militar se parece a la música, y tanto como la justicia militar se parece a la justicia.
ResponEliminaEduardo Galeano, escritor, Uruguay
http://www.wrm.org.uy/inicio.html