Jardineria ungulada
El ginebró o càdec, Juniperus oxycedrus ssp. oxycedrus és un arbust que podem trobar amb freqüència formant part del sotabosc dels pinars de Mallorca. A la zona de Formentor, Pollença prenen mida de petits arbres, baix els pins alts. En contrast a això, a dins d'aquesta finca de la Serra de Tramuntana, els trobam formant el bosc dels ginebrons cohibits. La vegetació de la zona (i de grans extensions a la Serra) està envaïda de càrritx Ampelodesmos mauritanica, una gramínia que es veu afavorida pels incendis que al llarg de segles han provocat els pagesos per a generar pastures per les ovelles. Aquesta herba de fulles aspres i tallants només pot ser menjada pel bestiar oví si abans ha estat cremada (aprofitant la rebrostada tendra) o si ha estat pasturada per bestiar boví o per ases i someres. De fet, una manera de dur a retxa avui en dia aquesta planta, sense haver d’estar esbrossant constantment, és amb l’ajut d’aquest tipus bestiar.
Però el bestiar no destria entre espècies botàniques. El que és mengívol, es menja. El bosquet de ginebrons cohibits està modelat per aquests jardiners banyuts de peülla ungulada. Les formes s’amunteguen de forma caricaturesca una vora l’altra com si fossin peces d’uns escacs: per aquí dos peons, per allà el rei, per allà la reina amb un àlfil...
Allò que podria ser un bosquet punxent, un cadaquer, es converteix així en un bosquet de rialles, ideal per jugar-hi a conillons.
Rafel Mas, Búger 10 d'agost de 2009
Com s'ho curren les vaques !
ResponEliminaGràcies a tu per dur-m´hi!
ResponEliminaEls ginebrons no semblem molt contents, però el lloc té màgia.
Gemma.