dijous, 2 de juliol del 2009

La sèsia i el poll, la processó va per dins

La papallona-vespa

Papallona-vespa Sesia apiformis sobre escoça de poll blanc Populus alba.
Autor: Biel Perelló


Sesia apiformis Cl. És un lepidòpter de la familia Sesiidae que ataca preferentment arbres dels gèneres Populus sp. i en menor mesura a Salzes Salix sp. i Alisos Alnus sp.
Sembla que necessita 2 anys per completar el seu cicle reproductiiu. És a partir del mes de maig que emergeixen els adults des d’un orifici circular situat a la base del tronc o arrels superficials no enterrades dels arbres. De vegades l’exúvia queda enganxada a l’orifici, això és la pell que queda de la pupa o crisàl·lida en emergir l’imago .
L’aspecte extern dels adults de Sesia és el d’una vespa, però les aparences d’aquest “mè amb pell de llop” no ens han d’enganar: és tracta d’un lepidòpter, és una papallona nocturna o arna (heteròcer) inofensiva, no ens picarà.
El mimetisme Batesià (terme creat per Henry Walter Bates) és la qualitat que tenen algunes espècies d’imitar l’aposematisme d’altres espècies. Les espècies aposemàtiques adverteixen a possibles depredadors, amb els seus colors cridaners, del seu mal tast, toxicitat o perillositat (fiblons, mordales i altres armes defensives). És el cas de la vespa del paper Polistes gallicus (insecte himenòpter) que amb la seva combinació de groc i negre penja el cartell de “no molestar”. La papallona-vespa ha sofert una sèrie de modificacions en el seu cos per assemblar-se a una vespa: Imita els colors groc i negre en el seu tòrax i abdomen i ha perdut les escates que recobreixen les ales dels lepidòpters heteròcers, quedant així transparents. El mimetisme (batesià) d’aquesta arna és gairebé perfecte.
A s’Albufera de Mallorca hi podem observar aquesta bella i destructiva espècie. Alguns dels polls Populus alba n’estan infectats i si ens hi fixam bé, a les bases del troncs, podem trobar reunions de forats de sortida de les galeries.

Forats de sortida del lepidòpter. Foto: R.Mas

Escorça de poll jove. Foto: R.Mas

Més informació a:
Oruga Perforadora de Chopos. Dirección General del Medio Natural. Servicio de estudios, Coordinación y defensa Contra Incendios Forestales. Informaciones Técnicas 1/2002. Gobierno de Aragón.

Rafel Mas, Búger 2 de juny de 2009

1 comentari:

  1. Molt interesant !
    Coneixia Paranthrene però no pas aquesta cuca. Ja m`hi fixaré aviam si per aquí n'hi ha alguna !

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.