divendres, 6 de març del 2009

Un ram d'anemones per a la dona treballadora



Declaració de l’Assemblea de Dones del Fòrum Social Mundial 2009


dimarts 10 de febrer de 2009


L’any en què el FSM es troba amb la població Pan- Amazònica, nosaltres dones de diferents parts del món, reunides a Belem, reafirmem la contribució de les dones indígenes i de tots els pobles del boscatge, com a subjecte polític que enriqueixen el feminisme a partir de la diversitat cultural de les nostres societats i enforteixen la lluita feminista contra el sistema patriarcal capitalista globalitzat.


Avui en el món, vivim diverses crisis que expressen la inviabilitat d’aquest sistema. Les crisis financeres, alimentàries, climàtiques i energètiques no són fenòmens aïllats i representen una crisi del model, caracteritzat per una sobreexplotació del treball i de la natura, i per l’especulació i financierització de l’economia.


Davant aquestes crisis no ens interessen les respostes pal·liatives basades en la lògica del mercat que només poden portar a la supervivència del mateix sistema. Necessitem avançar en la construcció d’alternatives. Per a la crisi climàtica i energètica, ens oposem a solucions per mitjà d’agrocombustibles i dels mercats de crèdits de carboni. Nosaltres dones feministes proposem el canvi del model de producció i consum.


Davant la crisi alimentària afirmem que els transgènics no representen una solució. La nostra proposta és la sobirania alimentària i el desenvolupament de la producció agroecològica.


Davant la crisi financera i econòmica, ens pronunciem en contra dels milions retirats dels fons públics, per rescatar bancs i empreses. Nosaltres feministes reivindiquem la protecció del treball i el dret a una renda digna.


No podem acceptar que els intents de mantenir el sistema es facin a costa de la vida de les dones. Els acomiadaments en massa, els retalls de la despesa pública en les àrees socials i la reafirmació del model productiu, impacten directament en les nostres vides en la mesura que augmenta el treball de reproducció i sosteniment de la vida.


Per imposar el seu domini al món, el sistema recorre a la militarització i a l’armamentisme; inventa confrontacions genocides que fan de les dones un botí de guerra i utilitzen la violència sexual com a arma de guerra en els conflictes armats. S’expulsa les poblacions obligant-les a viure com a refugiats, consagra la impunitat de la violència contra les dones, el feminicidi i altres crims contra la humanitat que succeeixen quotidianament en els conflictes armats.


Nosaltres feministes proposem transformacions profundes i radicals de les relacions entre els éssers humans i amb la natura, la fi de la lesbofòbia, i del patriarcat heteronormatiu i racista.


Exigim la fi del control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat. Reivindiquem el dret a decidir amb llibertat sobre les nostres vides i els territoris que habitem. Volem que la reproducció de la societat no es faci a partir de la sobreexplotació de les dones.


Ens solidaritzem amb les dones de les regions on es donen conflictes armats. Sumem les nostres veus a les dones d’Haití i rebutgem la violència de les forces d’ocupació. Ens solidaritzem amb les colombianes, congoleses i tantes altres que resisteixen quotidianament la violència dels grups militars i de les milícies armades involucrades en els conflictes. Expressem la nostra solidaritat amb les dones de l’Iraq que afronten la violència de l’ocupació militar nord-americana.


En el moment actual, ens solidaritzem especialment amb les dones palestines de la franja de Gaza sota l’atac d’Israel i ens afegim a les lluites per a la fi de la guerra en l’Orient Mitjà.


En la Pau i en les guerres ens solidaritzem amb les dones víctimes de la violència patriarcal i racista contra les dones negres i joves.


De la mateixa manera, manifestem el nostre suport i solidaritat a cada una de les companyes que estan en les lluites de resistència contra les hidroelèctriques, les empreses de la fusta, les mineres i els megaprojectes a l’Amazonía i altres parts del món i que són perseguides per la seva oposició legítima a l’explotació. Nosaltres ens afegim a la lluita pel dret a l’aigua.


Ens solidaritzem amb totes les dones criminalitzades per la pràctica de l’avortament o per defensar aquest dret. Reforcem el nostre compromís i convergim les nostres accions per resistir l’ofensiva fundamentalista i conservadora per garantir que totes les dones que el necessitin tinguin dret a l’avortament legal i segur.


Ens sumem a les lluites per l’accessibilitat per a les persones amb deficiència i pel dret a la lliure circulació de les dones migrants.


Per totes i per nosaltres mateixes, seguirem compromeses amb la construcció del moviment feminista com una força política contrahegemònica i un instrument de les dones per assolir la transformació de les seves vides i de les nostres societats, donant suport i enfortint l’autoorganizació de les dones, el diàleg i l’articulació de les lluites dels moviments socials.


Estarem totes, a tot el món, el proper 8 de març i en la setmana d’Acció Global 2010, confrontant el sistema patriarcal i capitalista que ens oprimeix i explota. Als carrers i a les nostres llars, en els boscatges i els camps, en les nostres lluites i els espais quotidians de les nostres vides, mantindrem la nostra rebel·lia i mobilització.











Anemone coronaria, aquesta flor silvestre és de cada vegada més rara. Enguany m'he topat amb ella i n'he agafat un ram per a la dona, per a les dones treballadores.








Fotos: JV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.