dimarts, 3 de febrer del 2009

Poli i lluita


L’arc iris després del temporal


Els partits que es defineixen d’esquerres han perdut el nord quan han assolit places de poder i gestió dins un sistema que haurien de combatre d’arrel: el sistema capitalista és socialment injust i degradador de la condició humana i el territori que el sustenta en resulta esgotat i estèril. Hem abusat i hem fet malbé l’entorn. Global i localment cal compatibilitzar les dues trobades que en aquest planeta representen la vida: la racional humana i la de la naturalesa en el sentit més ample.


La població humana de les illes Balears, de cinc mil anys ençà, ha canviat la fisonomia natural dels seus ecosistemes i ha arribat avui a un punt, on no pot malbaratar ni un pam més l’àmbit que li permet viure. La industria turística, a qui tant ha costat acceptar la necessitat de preservar la riquesa natural on ella mateixa es sustenta, hauria de reconèixer i pagar el seu deute, en canvi encara ara és gratificada en perjudici del medi: l’esquerra governamental ho aprova. Són els territoris de totes les illes els que han de mester un decret de rehabilitació, sobretot pel que fa als àmbits de fora vila i en especial els de muntanya. És la revitalització de l’activitat dels pobles i no els dels indrets turístics creats sobretot a partir dels anys 60 i que encara ara són atemptats a paisatges i ecosistemes dels nostres paradisos mediterranis.



L’esquerra governamental autonòmica també demostra una gran inconsciència del que significa viure a una illa, del que significa viure en un petit planeta. L’abús dels recursos energètics es demostra aquí i avui amb un augment considerable de kilòmetres quadrats d’asfalt i de vehicles que hi circularan. No han entès que el canvi ha de ser radical, tant com ho ha estat la destrossa. Cal per avançar un lideratge polític fort, ecologista i d’esquerres, el GOB ho hauria de saber i actuar també en conseqüència. Una eina política amb una consciència madura, clara, lluitadora i irreductible, no gens acomodada, lleial a aquesta terra. La societat i el medi, en crisi, la necessiten aviat. Tant com la visió col·lectiva d’un paisatge d’arc iris després del temporal.


Joan Vicenç Lillo i Colomar

Alaró a 3 de febrer de 2009




Fotos: JV


2 comentaris:

  1. ...I callen com a polissons.

    ResponElimina
  2. El comportament dels governants d'esquerres em recorda molt aquell llibre que se'n diu "Granja animal", entren amb un jo treballaré pel poble i acaben sent unes perfectes màquines d'extorsionar al poble, augmentar la recaptació de diners (impostos, multes, i d'altres) i disminuir la quantitat de serveis prestats, o abaixar el cap davant dels poders (empreses, Esglesia, etc) fins a punts on no s'atreviria la dreta per que no la titllessin de fatxa. La dreta d'aquest país és perillosa,molt perillosa, però l'esquerra no és millor, desgraciadament.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.