dilluns, 16 de febrer del 2009

La metafísica de les fulles

Valoració i metafísica

“Hegel retreia Leibniz (*) haver convidat dues dames de la Cort a fer metafísica experimental mentre passejaven pels jardins, per a verificar que dues fulles d’arbre no tenien el mateix concepte.
Substituïm les dues dames de la Cort per policies científics: no hi ha dos grans de pol·len absolutament idèntics, ni dues màquines amb la mateixa impressió, ni dues pistoles que estriïn les seves bales de la mateixa forma.”
[G.Deleuze, Diferencia y repetición]
·












Leibniz i Alvensleben amb la duquessa Sofia i dues dames de la Cort comparant les fulles dels arbres.









(*) Leibniz a la duquessa Sofia, el 31 d’octubre de 1705: “Hi ha en tot varietats actuals i mai una uniformitat perfecta ni dos trossos de matèria completament semblants l’un a l’altre, així en allò gran com en allò petit. Vostra altesa ho sabia bé quan demanà al senyor d’Alvensleben en el jardí de Herrenhausen que busqués dues fulles de semblança perfecta, i no les va trobar.”
Feliços temps per a la metafísica aquells en els que s’ocuparen d’ella a la Cort, i en que per examinar les seves proposicions no es requeria cap altre esforç que comparar les fulles dels arbres.
[José Luís Pardo : Metafísica, València 2006, Pretextos.]
·
Fulles del jardí de Herrenhausen
· Fotos: · [ flugdani ] · [ the_progressive ] ·
·

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.