dilluns, 24 de novembre del 2008

Sa servera des pou de sa Coma


Sa servera des pou de sa Coma de Tossals Verds


L’any 96 amb en Colau, en Jaume, en Pere, en Tomeu, en Pep, en Toni, en Miquel Àngel... eixermàrem sa coma dels Tossals Verds. Aquesta coma ens va descobrir uns marges de pedra seca impressionants, vertadera obra d’enginyeria hidràulica i música d’aigua entre les pedres. Destapàrem forns de calç, sitges, barraques de carboner, d’aquestes en rehabilitàrem dues amb l’ajuda d’un antic carboner de muntanya, en Guillem. Destapàrem de vegetació el pou amb abeurador de sa coma i finalment sorgiren unes antigues oliveres que en el seu temps foren empeltades molt amunt i que segurament per això encara conservaven vida. Arrabassàrem i cremàrem molt de càrritx, tallàrem argelagues de diàmetres d’arbre, segàrem munts d’aritja, exsecallàrem els bordalls d’ullastre de les oliveres que coronàrem tant bé com varem saber. A la vegada respectàrem estepes joana i blenera, els llampúdols vers i bords, els ginebrons, els cirerers de pastor, les pruneres bordes i deixarem fer les alzines que no destorbaven el creixement futur de l’olivera.


Però no és d’això que volia parlar. Al pou de sa Coma hi col·locàrem una corda i un poal, cimentàrem les esquerdes de l’abeurador i finalment plantàrem una servera amb la finalitat, també, que la ubicació del pou fos descoberta d’enfora. Gràcies a en Joan Toni, que ara fa feina a Eivissa i que va refer el petit tancat protector contra les cabres, aquesta servera encara és viva. Enguany ja va fer un parell de serves. No les vaig tastar, però sí que les vaig fotografiar i les hi vaig enviar via correu electrònic.


Avui he passat per aquest lloc i he vist la servera així d’esplendorosa i bella:











Joan Vicenç Lillo i Colomar
Alaró a 24 de novembre de 2008

9 comentaris:

  1. Si que ho és guapa aquesta servera. Va ser una bona idea sembrar-la per a localitzar el pou. M´ha agradat molt el reportatge.

    Joan

    ResponElimina
  2. Gràcies Joan, la novena foto té més resolució. Salut

    ResponElimina
  3. la coloració del fullam és precios.

    Jaume

    ResponElimina
  4. Tan sols moltes gràcies, joan toni

    ResponElimina
  5. Que guapo!! Aquest arbre és genial!! :)

    ResponElimina
  6. Idò a Mallorca també podem gaudir dels colors de la tardor!!! Q guapo, bona feina, forestals!

    ResponElimina
  7. Fa goig no més de veure-la a la foto!

    ResponElimina
  8. Hola, aquest pou de Sa coma es troba a Capdepera? a quin municipi? es que no acabau de precissar...us agrairia molt m'ajudàssiu!!

    ResponElimina
  9. Això és els Tossals Verds, a Escorca.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.