divendres, 31 d’octubre del 2008

Errors que es publiquen. De castanyes parlem.

Les castanyes de Catalunya no són bones?

Voldria fer un petit escrit abans del Serial Pere Llofriu, altament recomanat.

Avui escoltava la SER (escolto la SER des de mai) i ha sortit un quiosquer parlant d'un tema típic d'aquestes dates, les castanyes. El bon quiosquer ha comentat que ell venia castanyes i boniatos i als de la ràdio els hi ha interessat. Seguidament li han demanat on comprava les castanyes. Evidentment, el quiosquer no venia castanyes de Catalunya perquè a ciutat és gairebé impossible adquirir-ne per causes que comentaré més endavant. No obstant això, la cosa ha anat més enllà i li han preguntat el motiu de comprar castanyes de fora i, seguidament, li han questionat si era pel fet que a Catalunya les castanyes no són bones. El quiosquer, amb tota la bona fe, ha contestat primer dubtant una estona i s'ha inclinat per afirmar allò que no tenia ni la més llunyana dea: "las castañas de aquí no son buenas" (Llavors ha estat el moment en que he apretat l'accelerador arribant fins als 140).

En realitat, el quiosquer no és capaç de trobar castanya de Catalunya perquè aquesta queda limitada en petits pobles (o no tant petits) on tradicionalment han plantat castanyers. En altres paraules, hi ha poca castanya catalana i aquesta queda entre el cercle dels que coneixen les bones propietats d'aquesta castanya. Així doncs, putser es podrà trobar castanya catalana preguntant-li a algú que tingui alguns castanyers o a alguna "fira de la castanya", celebrada en varies poblacions (Viladrau, Prades...). Tanmateix, en pobles on tradicionalment tenen castanyers, també és molt possible que la castanya que venguin sigui autòctona.
Hi ha comunitats autònomes on sí s'han creat un mercat de la castanya capaç inclús d'exportar, com és el cas de Galícia o, com ha dit ell, la regió de Cáceres. A Catalunya, el motiu pel qual no s'ha creat aquest mercat són varis i ara no els comentaré.
· Castanyes del Montseny · Foto de Carlos Pons ·
De totes maneres, si algú de vosaltres té la intenció d'esbrinar si el que deia el bon quiosquer era cert o falç, putser haurà d'esperar un any. Tot i això, probablement molts heu pogut anar algún dia a alguna fira de la castanya (Viladrau, Prades...), celebrades recentment. Si és així, m'agradaria que algú comentés si les castanyes que s'hi fan en aquestes fires són bones o no.
De ben segur el pròxim any valdrà més convidar als de la SER i al quiosquer.
· Castanyes de Prades · Foto de Festa Catalunya ·
En aquest mercat, on al final sembla que la cosa bona només sigui de fora, es fàcil veure coses curioses, com per exemple camions provinents del sud d'Espanya carregats de castanya i amb l'etiqueta "Castaña Gallega"... o és que putser Galícia té una base militar al sud d'Espanya?.
També és graciós veure com ens venen castanyes bordes quan, en realitat, amb una bona estratègia s'aconseguiria potenciar els empelts catalans (molts d'ells en alt risc de perdre's) ,productors de castanyes més dolces.

Segurament, entre el Halloween i que de castanyes només en menjem un cop a l'any, aquest acaba sent un problema sense importància. De totes maneres, una cosa està clara, tots preferim veure castanyers que no pas pins americans...

És curiós, miri per on es miri, tant la castanyada com els castanyers tenen un Americà que els hi fa la punyeta...
·

2 comentaris:

  1. Hola Carles,
    Segur que aquests periodistes no en saben res de les castanyes catalanes, però que diguessin que "a Catalunya les castanyes no són bones" jo no crec pas que sigui per falta d'informació del periodista ni de la cadena SER. Tots els mitjans de comunicació del grup PRISA (cadena SER inclosa), encara que no siguin de la caverna mediatica, cada vegada més són tendenciosament adversos a tot el que sigui català.
    I segurament que la majoria de periodistes en saben molt poc de les castanyes de Catalunya, en El Periódico de Catalunya del passat dijous dia 30 en Miguel Sen diu: "Les més cotitzades són les gallegues i les asturianes, i les més dolces, les xineses, per la seva proporció més alta d’hidrats de carboni" [ arxiu.pdf ], o sigui, cap referència a les castanyes d'aquí i en canvi parla de les castanyes de la Xina (Carles, expliquen's també com són les castanyes xineses i si se'n troben per aquí).
    Ja veus, anirà molt bé que parlis més de les castanyes de Catalunya.
    Salut i endavant.

    ResponElimina
  2. A Mallorca, calcícola com és, no tenim castanyers. He tengut l'oportunitat d'admirar aquest arbre i tastar in situ els seus saborosos fruits a Galícia i per els voltants del Montseny. Dolces i sucoses. Em demanava perquè no se'n planten més d'aquests arbres, essent una espècie autòctona i que tan bon rendiment dona tant per la producció de llenya, fusta o castanyes, sense parlar de l'humus que genera la seva exuberància foliar policromada que empara el nostre embadaliment quan som davall la seva capçada.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.