dissabte, 13 de setembre del 2008

La Trompera fràgil diu que és un arbre



Sa padrina de ses Tromperes viu a dins sa Cova

A una covassa perduda a Muntanya, que és com anomenaven a la Serra de Tramuntana els pagesos, la Trompera fràgil atalaiava la mar sobre el carritxar engrogueït.
La banda sonora, un Xorrec i un Passaforadí.
La seva companyonia una catifa de Blens de frare, amb vigor de cagaió de cabra.
Les seves ninetes petites: prop dels degotissos, alegrant amb les seves flors, la Barba d’ermità; i en les planures la rabiosa i sulla Ortiga de Muntanya.
La Trompera, amb una munió de germanes siameses, prova de fer bardissa, però deixa pas al cabrum que pot sestar a l’ombra i deixar cagaions per tota la família. Amb aquest regal, tothom anirà esponerós i blau.

La Trompera vella, la padrina, atrevida ella, s’enfila pel roquissar. Arrela en una esquerda i diu que vol ser un arbre. Els seus extrems s’espatllen fàcilment, però el seu cos és dur com la pedra. I tal com a les persones, la fusta morta, en el seu interior, és la que la mantén dreta i desafiant a les ventades de la Costa Brava mallorquina.

Glossari:
Trompera fràgil: Ephedra fragilis
Blens de frare: Phlomis italica
La barba d’ermità: Cymbalaria aequitriloba
Ortiga de Muntanya:Urtica bianorii
Passaforadí: Troglodytes troglodytes
Xorrec: Sylvia balearica

Dades d’interès:
Nom de la covassa: conegut però no desvetllat aquí.
Situació de la covassa: en algún indret de Tramuntana mirant cap a la mar blava.



Rafel Mas, Búger 13 de setembre de 2008

2 comentaris:

  1. Vaja indrets i quines plantes què teniu per allà més guapos.
    Menudeta Ephedra.
    Gràcies per la/sa traducció al llatí.

    ResponElimina
  2. Rafel, m´ha agradat molt aquest reportatge. És com una bufada d´aire fresc, d´esperança. És natura pura. Gràcies per compartir amb nosaltres aquesta vella campiona i el paratge bellíssim on creix. Reportatges com aquest ens recarreguen les piles, per a no perdre l´il.lusió i l´esperança en un mon millor.

    Joan

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.