Els espais forestals de Mallorca tenen una valoració econòmica de 2.000 milions d’euros comptant les seves funcions productives, turístiques, recreatives i ambientals
El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha destacat que la superfície forestal de Balears ha augmentat durant els darrers 50 anys un 28 per cent, sumant 223.600 hectàrees, un 45 per cent del territori de les Illes
La valoració econòmica dels espais forestals de Mallorca és de 2.000 milions d’euros, si tenim en compte les funcions productives, recreatives, turístiques i ambientals dels boscos de l’illa, segons ha explicat avui el director del Centre de Recerca Econòmica, Antoni Riera, a la seva ponència “Valoració econòmica dels espais forestals de les Balears”, exposada a la jornada tècnica “El paisatge forestal de les Illes Balears”, organitzada per la Conselleria de Medi Ambient i que ha tingut lloc al Centre de Cultura de Sa Nostra, a Palma. La jornada ha tingut com a motiu la celebració del Dia Forestal mundial, el proper divendres, 21 de març.
El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt; el professor de la Universitat de les Illes Balears Lleonard Llorens; el catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid Luis Gil; i el mateix Antoni Riera, els tres darrers com a ponents de la jornada tècnica, han comparegut avui davant els mitjans de comunicació per a explicar resumidament el contingut de les seves intervencions.
El conseller Grimalt ha destacat la valuosíssima funció dels boscos per evitar l’erosió del sòl, preservar la biodiversitat i el patrimoni natural, crear paisatge i lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Miquel Àngel Grimalt ha apuntat que la Conselleria de Medi Ambient ha posat en marxa el projecte “+ Bosc”, de reforestació i plantació d’un milió d’arbres, un per habitant de les Illes Balears, i incideix en la gestió adient dels espais naturals, amb més mitjans per a la prevenció i extinció d’incendis forestals i per al manteniment de les masses boscoses. A més, el conseller ha anunciat que la futura Llei del Paisatge establirà fórmules de finançament per a la recuperació dels espais naturals.
Grimalt ha indicat que, durant els darrers 50 anys, la superfície forestal de les Illes Balears ha augmentat un 28 per cent, sumant un total de 223.600 hectàrees, la qual cosa representa un 45 per cent del territori. Només les zones arbrades han augmentat un 74,5 per cent durant el mateix període.
De la seva banda, Lleonard Llorens ha assenyalat que les poblacions de boixera, savinar i ullastrars arboris de les Illes Balears figuren entre les més representatives del món, d’igual manera que les concentracions d’arboceres són notablement significatives. Luis Gil ha explicat els processos d’ocupació i pèrdua de la superfície arbrada pels usos agrícoles, ramaders i d’aprofitament forestal.
Finalment, Antoni Riera ha advertit del perill que les activitats humanes suposen per a les masses forestals. Segons dades del Centre de Recerca Econòmica referides a l’any 2004, els ciutadans majors d’edat de Mallorca estan disposats a pagar una mitjana de 10 euros en un dia per a gaudir dels valors naturals dels boscos, així com una mitjana de 54 euros anuals. Això representa 27 milions d’euros anuals. Antoni Riera ha explicat que únicament l’ús recreatiu de les àrees forestals de Mallorca es podria valorar econòmicament en 1.076 milions d’euros. Les funcions ambientals dels boscos es podrien quantificar en 1.041 milions d’euros i les productives, bàsicament la producció de fusta i llenya, en 164 milions d’euros.
Una informació de:
I de Son Bosc, no en diuen res els responsables de Medi Ambient?
ResponElimina