Carta oberta a l'Òrgan Assessor de la Convenció sobre Diversitat Biològica, exigint la prohibició de l'alliberament d'arbres genèticament manipulats
El 19 de febrer de 2008, un gran nombre d'organitzacions de la societat civil van enviar una carta oberta als membres de l'Òrgan Subsidiari d'Assessorament Científic, Tècnic i Tecnològic de la Convenció sobre Diversitat Biològica -reunits a Roma durant aquesta setmana- expressant la seva “profunda preocupació” sobre la manipulació genètica en arbres.
En el transcurs de tan sols una setmana, la carta va ser signada per 138 organitzacions de països on s'estan realitzant investigacions (o s'han fet en els últims anys) en matèria de manipulació genètica d'arbres,. Aquests països són: Alemanya, Aotearoa / Nova Zelanda, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Xile, Xina, Espanya, Estats Units, Finlàndia, França, Holanda, Itàlia, Japó, Polònia, Portugal , Regne Unit i Suècia. Els signants comencen plantejant que la seva “preocupació s'origina, en primer lloc, en el fet que la manipulació genètica que s'està portant a terme apunta a consolidar i expandir un model de monocultius d'arbres que ja ha demostrat resultar en greus impactes socials i ambientals en molts dels nostres països."
La carta aporta una sèrie d'exemples sobre com les investigacions que s'estan realitzant impactarien en el medi ambient, atès que els arbres estan sent manipulats per a assolir:
- creixement més ràpid, el que significaria "agreujar encara més els impactes ja constatats sobre l'aigua", atès que això "significaria un ús major d'aigua per part de les plantacions."
- resistència a baixes temperatures -amb la finalitat de plantar arbres a les regions més fredes i a les zones més altes de les muntanyes- el que " implicaria impactes socials i ambientals en àrees encara no impactades pels actuals monocultius."
- arbres amb propietats insecticides per a fer-los resistents a insectes, que el seu "resultat podria ser la mortalitat d'una quantitat d'altres espècies d'insectes, amb els consegüents impactes sobre les cadenes alimentàries de la fauna local."
- resistència a herbicides, el que "implicaria impactes socials i ambientals encara majors, destrucció de flora local i afectaria la salut de la gent."
- major contingut de cel·lulosa, el que implicaria una "menor quantitat de lignina, component que li dóna força estructural als arbres", el que "els faria susceptibles de sofrir danys durant les tempestes de vent."
Les organitzacions signants recorden als delegats dels països que "a l'última Conferència de les Parts del Conveni sobre Diversitat Biològica (COP8) es va adoptar la decisió VIII/19", que “Recomana a les Parts adoptar enfocaments de precaució al tractar la qüestió dels arbres genèticament modificats”. Sobre la base d'això, els sol·liciten que recomanin a la Convenció "que prohibeixi definitivament els arbres genèticament manipulats --incloent els assajos de camp-- a causa dels greus riscos que això implica per a la diversitat biològica del nostre planeta."
Sa codícia humana acabarà amb sa vida a sa Terra. Aquesta realitat, cada vegada més certera, em posa molt trist i em fa sentir totalment impotent. Ja no em fa ganes seguir lluitant. És per demés. Ni un ni mil caps poden tomar una paret d´acer forjat a carabassotades. Diu sa sabiduría popular: "si no puedes vencer a tu enemigo, únete a él", però, en aquest càs, unir-se a s´enemic equival a accel.lerar encara més sa destrucció. Jo ja he ultrapassat s´ecuador de sa meva vida, amb molta sort podré viure 20 o 30 anys més. M´aterra s´idea de passar es meus darrers anys en un mon sense natura, menjant trangènics o, encara pitjor, menjant aliments sintètics artificials, com els astronautes. Amb llàgrimes an ets ulls, recordaré aquells pa-amb-olis de tomàtiga de ramellet amb oli verjo de Sóller i una ceba tendra i aquells melons eriçons amb aquella oloreta que embalsamava i aquelles fulles tendres de fonoll que me ficava dins sa boca passajant per foravila. No hi puc consentir....
ResponEliminaQue algú m'expliqui qui tolera això. No sé si hi ha incompetència al darrera o un simple passotisme de persones que tenen el càrrec que tenen perquè els papes els van enxufar.
ResponEliminaQuè hi diu la F.A.O.?
Ei a nosaltres potser ens toca preparar els pa amb olis amb tomàtigues de ramallet i oli verjo als nostres fills i nets, així com les saboroses i sanes receptes de jardins mundani.
ResponEliminaEndavant mecagondeu. Hasta la victoria siempre! que diria el comandante.
Salut!