Entorn. Es mantenen matisades les traves que va imposar l'anterior executiu conservador
El Govern del Pacte evita que els seus agents denunciïn al fiscal els delictes ambientals
La Conselleria al·lega que s'han eliminat els "filtres polítics" que va crear Jaume Font
El Govern del Pacte evita que els seus agents denunciïn al fiscal els delictes ambientals
La Conselleria al·lega que s'han eliminat els "filtres polítics" que va crear Jaume Font
F. Guijarro. Palma.
Els agents de Medi ambient de la citada Conselleria no podran denunciar directament davant la Fiscalia els presumptes delictes que puguin detectar en el desenvolupament de les seves funcions, el que suposa donar continuïtat a la prohibició que en el seu moment va aplicar l'anterior Govern del Partit Popular malgrat les dures crítiques llençades llavors des de l'oposició. En contrapartida, els actuals responsables d'aquest departament autonòmic al·leguen que s'han eliminat els "filtres polítics" que en el seu moment va crear el ex conseller Jaume Font, ja que si abans la denúncia quedava en mans d'alts càrrecs de lliure designació, ara aquesta dependrà dels caps de servei, que són funcionaris.
La conselleria de Medi ambient ha elaborat ja l'esborrany relatiu al procediment a seguir per a les denúncies formulades per agents mediambientals, forestals i conjunt d'Administracions Públiques, que en aquests moments està sent negociat amb els sindicats.
Segons consta en aquest document, els citats agents no podran acudir directament a la Fiscalia, sinó que només els caps de servei competents en raó de la matèria afectada podran tramitar la denúncia davant el ministeri públic o el jutjat.
Canvi de fiscal
En aquest apartat hi ha un canvi també substancial en relació a les mesures que en el seu moment va adoptar la ex consellera verda Margalida Rosselló. Si abans les denúncies podien presentar-se davant el fiscal de Medi ambient, Adrián Salazar, ara haurà de fer-se davant el fiscal cap del Tribunal Superior de Balears, Bartomeu Barceló.
Aquest bloqueig al contacte directe entre agents de Medi ambient i Fiscalia es veu reforçat sota l'amenaça del càstig. Segons es destaca en el citat document, "l'incompliment de la present instrucció per part dels funcionaris i personal al servei de la conselleria de Medi ambient donarà lloc a responsabilitat disciplinària en els termes previstos en la legislació de funció pública i laboral".
Des del departament encapçalat per Miquel Àngel Grimalt s'assenyala en primer lloc que les negociacions que s'estan mantenint amb els representants sindicals poden comportar canvis sobre l'esborrany ja redactat.
A més, s'insisteix que la decisió de deixar les denúncies en mans dels caps de servei no suposa un obstacle perquè aquestes siguin comunicades a la Fiscalia o a l'Administració pertinent, atès que aquests últims no depenen de cap partit polític.
Un aspecte en el qual sorgeixen discrepàncies és en el relatiu a quina formació és la més adequada per a realitzar les denúncies. Representants dels agents mediambientals assenyalen que ells disposen de coneixements legals bàsics per a poder realitzar aquest tràmit i indiquen que els caps de servei són llicenciats sense vinculació en molts casos amb matèries legals.
Per contra, des de l'equip responsable de la Conselleria s'insisteix que la formació d'un cap de servei és superior a la de molts agents.
·
El desmantellament dels ´vigilants´La que fou consellera de Medi Ambient durant el primer Govern de Francesc Antich, Margalida Rosselló, va decidir crear el cos d'agents mediambientals amb l'objectiu de reforçar la vigilància contra els delictes que es cometen contra la naturalesa a les Balears, i va permetre que el contacte entre aquests i el fiscal de Medi ambient, Adrián Salazar, fora constant. Aquest últim va ser el primer a destacar el bon treball que s'estava desenvolupant gràcies a aquesta col·laboració. Aquesta línia de treball tot just es va mantenir durant uns pocs mesos, ja que l'arribada a la Conselleria del popular Jaume Font va venir acompanyada d'un canvi en el sistema de funcionament -encara en vigor- que va paralitzar la possibilitat que els agents denunciessin les possibles infraccions davant la Fiscalia de forma directa, i va deixar aquest tràmit en mans d'alts càrrecs, el que permetia mantenir un expedient paralitzat durant mesos. A més, va disgregar als agents per diferents departaments. El nou titular d'aquesta Conselleria, Miquel Angel Grimalt, vol mantenir aquest contacte bloquejat en un moment que destacats membres del seu partit, Unió Mallorquina, estan sent investigats pels fiscals.
·
Anàlisis.Que expliquin d'una vegada per què posen traves als vigilants
Carles Canals
Per que la Conselleria insisteix tant en la innocència política dels seus caps de servei? De què intenten convèncer-nos? Quan el primer Pacte de Progrés va arribar al poder, fa gairebé nou anys, es va queixar -a vegades amb raó, com aviat es veuria- que el PP havia omplert els departaments de funcionaris agraïts per alguna que altra promoció, disposats a filtrar documents reservats o a marcar determinats nombres de telèfon quan sabien d'algun projecte. Després de sembrar el dubte llavors sobre la professionalitat i la independència del treballador públic ens volen fer creure ara en la seva immaculada imparcialitat? És incongruent, especialment després d'haver criticat amb prodigialitat a Jaume Font per això mateix. El que ha de fer d'una vegada per sempre el conseller és explicar per què no vol que els testimonis dels abusos siguin els seus denunciants.
· Articles publicats a Diario de Mallorca el 06.01.2008:
· El Govern del Pacte evita que els seus agents denunciïn
· El desmantellament dels ´vigilants´
· Que expliquin d'una vegada per què posen traves als vigilants
·
Quan els polítics es venen i perden la coherència també perden la decència.
ResponElimina