dilluns, 31 de desembre del 2007

El becut vermell amenaça les palmeres de Pollença


El coleòpter asiàtic posa en perill una espècie autòctona protegida

ELENA BALLESTERO. Pollença.

L’Ajuntament de Pollença està enviant una circular als veïns del municipi, en la qual alerta de la presència d’una perillosa plaga que afecta les palmeres. La presència del Rhynchphorus ferrugineus (becut vermell) no només afecta les palmeres, sinó que, a més, pot posar en perill el garballó, una espècie autòctona i protegida.L’àrea municipal de Medi Ambient, seguint les directrius de la Conselleria de Medi Ambient del Govern, ha posat en marxa un protocol informatiu, amb què adverteix la població del perill de podar les palmeres. «Aquest insecte detecta a gran distància l’olor del líquid lletós que desprenen les palmeres quan se les poda i, atret per aquesta olor, pot traslladar-se d’un municipi a un altre», va explicar ahir la delegada del Moll, Francisca Ramon.

A la circular remesa als veïns, el regidor de Medi Ambient, Jaume Plomer, adverteix que «malgrat tota la difusió que s’ha donat, s’han continuat podant les palmeres en el municipi, fet que ha contribuït a estendre la plaga, que afecta ja un nombre important de palmeres, amb el perill que continuï avançant i pugui afectar el garballó».El becut vermell és un coleòpter d’origen asiàtic que va arribar a Espanya el 1995. A Mallorca es va detectar per primera vegada l’octubre de 2006 a la Ràpita. Té preferència per la palmera canària encara que també s’ha detectat en la palmera datilera i, més recentment, en la washingtoniana. La larva és blanca en forma de dàtil i no té potes. Al principi, devora les fulles tendres i, després, ataca el tronc de la palmera. Fa capolls amb fibres de la planta.

La delegada del Moll, Francisca Ramon, va explicar que la plaga no afecta totes les palmeres del municipi. «Els veïns de Gotmar pensaven que les seves estaven malaltes perquè tenien un aspecte molt envellit, però no, l’insecte ataca la part més jove», digué Ramon.El primer dany que s’observa als exemplars afectats és que cau o es despenja alguna fulla de l’interior de la corona, s’estira i es desprèn amb facilitat i llavors es poden veure les mossegades en la base de la fulla.

Diari de Balears

2 comentaris:

  1. Ell hauràs de fer una mostra d'escarabats, també!

    ResponElimina
  2. Com que al País Valencià en tenim ja prou de problemes amb aquesta espècie comença a haver-ne un cert 'cos de doctrina'. Els especialistes pensen que el 'picudo rojo' com hom diu en castellà, afecta preferentment a les palmàcies de fulla pinnada com ara les Phoenix (al nostre cas, a banda de les cultivades, afectaria també al possible endemisme Ph. iberica, encara en estudis de corroboració de la seua validessa taxonòmica, vegéu dades sobre aquesta palmera als meus blogs http://sebcp.blogspot.com i http://filmednews.blogspot.com). El que sembla estar prou comprovat es que a les palmàcies de fulles palmejades com Ch. humilis (també moltes ornamentals com ara les Washingtonia, Livingstonia, etc.) l'enemic seria sobretot un altre insecte al.lòcton que arribà a la península fa ja uns anys, la papallona Paysandisia archon. A tot cas es fàcil que una vegada haja afectat seriosament a les Phoenix, el Rinchophorus ataque també altres palmeres com els nostres margallons.
    @mili laguna

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.