dimarts, 27 de novembre del 2007

Els dàtils a la cuina


Dàtils de primer i segon plat i dàtils per les postres

Diuen que els dàtils son un dels fruits que més bé ajuden a passar l’hivern. Els dàtils es poden menjar sols, tal com es cullen de la palmera, i també es poden menjar cuinats de moltes maneres. Hi ha receptes amb dàtils per a primers i segons plats i també per les postres. Es coneixen receptes de l’antiga cuina egípcia i romana, receptes medievals de la cuina mediterrània i receptes noves i antigues que es cuinen ara. Avui que hem posat un article i uns versos sobre la palmera i els seus dàtils, no ens hem pogut estar d’oferir-vos un petit recull d'aquestes receptes.
·
Amanida de taronges, pinyons i dàtils
Ingredients:
1 enciam (jo agafo rucula, però normalment es fa amb un de normal), suc de 1/2 llimona, 60 ml suc de taronja, pebre blanc, 1-2 culleres soperes de sucre o mel, 3 taronges, 100 g de dàtils frescs, 50 g de pinyons torrats
Rentar l'enciam i tallar a trossos. Fer una salsa amb el suc de llimona, el suc de taronja, el pebre i la mel/el sucre. Filetar les taronges (treure la pell DEL TOT, la pell i tot allò blanc). Tallar els dàtils a trossets.
Posar l'enciam sobre els plats, amanir-lo amb la salsa i espargir els dàtils, els pinyons i les taronges a sobre.
· Recepta de kuchibiru a la web Racó Català
·
Pastisset de verdures i dàtilsIngredients per 4 persones:
3 Pastanagues, 1 carbassó, 2 porros, 1 pebrot vermell, 1 pebrot italià, 3 cors de carxofes, xampinyons a làmines, dàtils desossats i triturats, formatge manxego, comí mòlt, sal, pebre caiena.
Es sofregeixen les verdures que quedin ben poxades. Al final les pastanagues tallades a juliana perquè li donin un toc cruixent. Es deixa el sofregit a punt de sal i una mica de pebre i s’afegeix una caiena i el comí mòlt.
En un bol o safata es posa un terra de xampinyons i 1 capa de sofregit de verdures, 1 capa de dàtils, i el manxego per sobre (si es vol es poden succeir diferents capes de dàtils i sofregit). Fet això es forneja per gratinar el manxego i llest.”
· Recepta de Marcel a Cuina en compte
·
Espatla de mé rostidaIngredients:
1 espatla, ½ tomatica, ½ ceba, 1 pastanaga, 2 alls, romaní, sal, pebre bo, ½ l de vi, ½ l d’oli, ½ quilo de dàtils sense os, brou de mé.
Preparar un brou de mé. Apart rostir al forn l’espatla amb la tomatica, la ceba, la pastanaga, els alls…. Pelar els dàtils i hidratar-los (deixar amb aigua), afegir al brou de mé i triturar (consistència salsa). Afegir la salsa al rostit. Tornejar una poma i caramel·litzar. Bon profit!
· Recepta del restaurant Monnaber de Mallorca
·
Croquetes de rocafort amb dàtils
Ingredients:
1 l llet sencera. 200 g farina blanca, 200 g mantega, 150 g formatge rocafort, 70 g dàtils sense pinyol.
Per a l'arrebossat: farina de galeta, 1 ou, oli de gira-sol
Preparació:
1.Comencem a fer la beixamel de les croquetes. Desfem la mantega en una cassola i hi aboquem la farina.
2.A la cassola on hem bullit la llet, hi afegim el rocafort a trossos, hi anem posant els dàtils i ho batem tot.
3.Ara afegim la llet -amb el rocafort i els dàtils- a la cassola on hi ha la mantega i la farina. I ho anem barrejant, fins que la pasta sigui ben cremosa. I cap a la nevera
4.Un cop l'hem tret de la nevera, la beixamel es converteix en una massa. Ara treballem la massa i anem fent les croquetes.
5.Les passem per ou, i després per la farina de galeta. I les fregim.
· Recepta de la Cuina de l'Isma
·
Remenat de dàtils amb ous
Ingredients per a 2 persones:
100 g dàtils, 2 ous, pa de pita, julivert
Preparació:
1.Poseu oli en una paella i torreu-hi els dàtils.
2.Bateu els ous i afegiu-los a la paella.
3.Barregeu-ho tot i emplateu-ho amb trossos de pa de pita.
4.Podeu servir-ho amb una mica de julivert pel damunt.
· Recepta de la Cuina de l'Isma
·
Sopa de pinya i dàtils amb glaçons de taronja
Ingredients:
1 pinya madura, menta fresca, 1 copeta de rom blanc, 1 l de llet, clau d'olor en pols, 8 taronges sanguines, 8 dàtils, 4 taronges Navel, pasta xinesa.
Preparació:
Per començar, poseu el suc de taronja en un bol. Afegiu-hi les fulles de menta i deixeu-ho refredar a la nevera.
Mentrestant, poseu els daus de pinya en un bol. Incorporeu-hi llet, unes gotes de Montblanc, una mica de suc de taronja i tritureu-ho. Tot seguit, coleu el suc de taronja i poseu-lo a la nevera. Llavors feu uns glaçons amb suc de taronja. Per fer els raviolis de dàtils, poseu la pasta a bullir, compteu fins a 10 i poseu-la en un bol amb aigua i gel. Quan s'hagi refredat, passeu-la a un plat amb un drap perquè n'absorbeixi la humitat. Després farciu la pasta amb el puré de dàtils i tanqueu els raviolis. I ja per acabar, poseu la sopa de pinya en un plat fondo. Afegiu-hi els raviolis de dàtil i els glaçons de suc de taronja. Finalment, incorporeu-hi un polsim de clau i unes fulles de menta.
· Recepta de Xavier Pellicer del Restaurant Abac a Cuines de TV3
·
Berhei. Boletes de dàtil
Ingredients:
Dàtils, nous, sèsam i coco ratllat.
Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.
Despinyoleu els dàtils. Piqueu les nous. Feu una massa barrejant els dàtils, les nous i el sèsam. Amb aquesta massa aneu fent boletes i serviu-les amb coco ratllat per sobre.
· Recepta Iraquiana de Amal de Cambrils al programa de televisió Karakia
·
D'tamar. Pastissets de dàtils
Ingredients:
Dàtils, nous, farina, ½ kg de mantega, 1 sobre de llevat, 6 cullerades d'aigua de taronja, 6 cullerades de sucre, sucre glacé.
Preparació:
Treballeu a mà la mantega, el sucre i l'aigua de taronja. Quan vegeu homogènia la mescla, afegiu-hi el llevat i la farina, a cullerades d'una en una, i continueu pastant a mà fins que la pasta sigui al punt (ni massa compacta ni massa clara). Deixeu-la reposar mentre prepareu la resta d'ingredients.
Espinyoleu els dàtils i coeu-los al vapor uns 10 minuts. Trossegeu-los i reserveu-los. Trossegeu també unes quantes nous.
Aplaneu la massa amb un corró fins que us quedi d'un gruix de mig centímetre aproximadament i talleu-la amb un got (d'aquesta manera us quedaran les peces ben rodones).
Farciu cada rodona de massa amb una mica de nous i dàtils i tanqueu-la. Doneu-hi forma amb els dits. Enforneu aquests pastissets uns 10 minuts a 180º (procureu tenir el forn prèviament escalfat).
Un cop freds, si us agrada molt el dolç, escampeu pel damunt dels pastissets una mica de sucre glacé i serviu-los.
· Recepta de Jamila del Marroc del programa de televisió Karakia
·
Pastís de dàtils
Ingredients:
50 g. de farina blanca i farina integral barrejades, 200 g. de sucre moreno, Mitja culleradeta de bicarbonat, 125 ml. de suc concentrat de taronja, 3 ous, 100 g. d'ametlles picades, 150 g. de panses de corint, 250 g. de dàtils tallats (sense pinyol!), una mica de sal
Ho farem al forn. Ens cal un bol gros i un recipient per a fer pastissos o coques.
Preparació:
Tots a punt. D'entrada, comencem a preescalfar el forn a 150º. El que dèiem, vigila que crema! Mentre s'escalfa, agafa un bol gros i comença a barrejar la farina, el sucre, els ous batuts, el suc de taronja, el bicarbonat i un pols de sal. Remena bé, d'acord? Llavors hi afegeixes els dàtils, les panses i l'ametlla i tornes a remenar. Fins que tinguis una massa ben homogènia.
Segon pas: pren el recipient que farem servir per posar el pastís al forn. Escampa una mica d'oli o de mantega per tot el fons i els costats, per tal que el pastís no s'enganxi. Fet? Doncs ara hi pots abocar tota la massa que has remenat abans. Pots posar-lo al forn durant dues hores. Per saber si està prou cuit, et recomanem l’infal·lible mètode de l'escuradents: el claves al pastís i el treus. Si l'escuradents no ha quedat brut, ja tens el pastís a punt.
Treu el pastís del forn i deixa'l reposar almenys un quart d'hora abans de treure'l del motlle. Mentrestant, barreja apart 100g de sucre moreno, 20ml d'aigua i una culleradeta de suc de taronja concentrat. Ho escampes damunt el pastís quan encara estigui calent, i llavors ho deixes refredar. Ha quedat bo?
· Recepta de LaMalla
·
Dàtils farcits i en empanada
Una senzilla forma de preparar els dàtils, segons una antiga recepta sefardita, consisteix a llevar-los el pinyol, col·locant al seu lloc un quart de nous o una ametlla. Després s’enfornen a foc moderat i se serveixen de postres, punxats amb furgadents. També poden farcir-se amb una pasta elaborada a base de pistatxos mòlts, mesclats amb sucre i clara d’ou.
Una forma semblant de preparar-los consisteix a batre formatge blau en un bol amb una forqueta fins a aconseguir una pasta fina, mesclant-ho amb un poc de nata. Es farceixen els dàtils amb aquesta pasta, a la qual es poden afegir unes nous trossejades. Cada dàtil s’embolica en una tira de bacon i es fregeix en abundant oli. El bacon també pot substituir-se per pasta fullada i ficar-ho al forn una estona.
Hi ha alternatives que proposen obrir els dàtils al llarg per a extreure el pinyol, agafar i treballar un tros de paté amb una forqueta, fins que quedi suau, i posar-ho en una mànega pastissera, amb la qual es farceixen els dàtils a continuació. A la superfície poden col·locar-se trossos d’ametlla picada.
Una altra recepta consisteix a descongelar pasta fullada a temperatura ambient i estendre-la amb un corró, empolvorant farina perquè no s’apegui. Amb aquest pasta fullada es folra una font plana de forn i es punxa el fons amb una forqueta. Per al farciment, es trossegen dàtils i bacon i s’escampen per la font. A continuació s’aboca nata líquida. Es tapa amb una altra làmina de pasta fullada, es punxa de nou amb una forqueta perquè respiri i s’esclafen les vores fins a deixar l’empanada ben tancada. Es pinta amb ou batut i es fica al forn, prèviament calfat, a temperatura alta. Després es baixa a foc mitjà i es deixa uns vint minuts. No ha d’obrir-se la tapa del forn perquè llavors la pasta fullada baixa. A l’hora de treure-la a taula, pot servir-se tant fred com calent.
· Receptes de la web Cuina
·
·
· Fotos 1, 2, 8, 9 10: · [ Roicinho ] · [ Deeivit ] ·
· [ Isabel Llacer ] · [ Jessica Sweet TV ] · [ Peinadocardona ] ·
·

2 comentaris:

  1. Magnífic monogràfic sobre la palmera.Aquí, a la ciutat de les palmeres les tenim arreu. Cap a on mires en tens unes quantes. Però les més boniques les tenim al nostre cor. Són part de la nostra vida. Com si foren familiars íntims. Gràcies per dedicar-li part del teu temps.

    ResponElimina
  2. Gràcies a vosaltres, amics d’Elx.
    I si alguna vegada us ve de gust explicar coses sobre les palmeres i els palmerars o dels arbres d’Elx, si ens ho feu arribar, ens agradarà molt posar-ho aquí.

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.