Les llavors natives són la nostra identitat i futur
Les llavors natives són la base de la nostra vida, cultura i identitat, ens permeten produir aliments sans i diversificats, són el fonament de l’agricultura ecològica i garanteixen la sostenibilitat dels ecosistemes i la sobirania alimentaria. Defensam les nostres llavors i coneixements tradicionals.
La globalització de l’economia imposada als nostres països a través d’acords i tractats internacionals, lesiona la sobirania de les nacions, afecta la diversitat biològica i cultural, fomenta la sobre explotació dels recursos naturals i vulnera la sobirania alimentària, especialment de les poblacions indígenes i camperoles. A les darreres dècades, els recursos genètics i especialment la biodiversitat existent en els nostres territoris han adquirit un gran valor econòmic i estratègic per a la industria biotecnològica, com són les transnacionals farmacèutiques, de llavors, agroquímics i aliments.
La privatització de les llavors es realitza mitjançant l’aplicació de la propietat intel·lectual (patents i drets d’obtenidors vegetals); aquests recursos i coneixements són obtinguts de les nostres comunitats a través de la biopirateria.
No a la importació i producció de transgènics
Els organismes genèticament modificats (OGM), també coneguts com transgènics, són aquells organismes als que, a través de la enginyeria genètica se’ls ha introduït gens d’altres espècies, provinents de plantes, animals o microorganismes, per a generar propietats alienes a la seva estructura natural. Actualment la majoria dels cultius transgènics produïts en el món són soja, blat de les Índies, cotó i canola, els quals en general tenen dues característiques: plantes tolerants als herbicides i cultius Bt que els fa resistents a algunes plagues. Aquestes llavors transgèniques i el paquet tecnològic lligat a elles, com és l’ús d’herbicides i insecticides, són patentats per unes poques empreses transnacionals com: Monsanto, Syngenta, Dupont, Pioneer, entre altres.
Les empreses transnacionals obliguen als agricultors a firmar contractes que els impedeixen vendre, guardar o intercanviar llavors sense pagar drets per el seu ús, fet que viola el “dret de l’agricultor” consagrat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació – FAO.
La nostra sobirania alimentaria com a dret a l’alimentació.
Les polítiques agrícoles i ambientals dels nostres països estan basades en la privatització, la monopolització i l’explotació irracional dels recursos naturals. Enfront d’aquests models econòmics, les comunitats indígenes, camperoles i afrodescendents, implementen propostes productives basades en l’agricultura sostenible, la mateixa que reconeix a les llavors com patrimoni dels pobles al servei de la humanitat, valora i promou l’agricultura ecològica, la sobirania alimentaria i el dret a viure d’allò que produeixin d’una manera digna i independent.
Els governs i les polítiques agràries han de reconèixer la contribució dels nostres pobles en la creació, millora i conservació del patrimoni genètic i de l’alimentació.
Per a més informació: semillas de identidad
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.