L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha posat en funcionament la web "Opina: el Paisatge t'escolta" de consulta ciutadana sobre els tres catàlegs de paisatge que està elaborant actualment, el de l'Alt Pirineu i Aran, les Comarques Gironines i les Terres de l'Ebre.La consulta és una de les noves eines previstes per l'Observatori del Paisatge de Catalunya per implicar la societat en la gestió i planificació del paisatge i una eina molt útil per a captar la percepció ciutadana del paisatge, bàsic per a l'elaboració dels catàlegs de paisatge. Durant la redacció dels dos primers catàlegs de paisatge (Camp de Tarragona i Terres de Lleida) ja es va utilitzar la mateixa eina i els resultats de la consulta podran consultar-se properament des del web de l'Observatori.
La consulta romandrà oberta fins al proper 1 d'octubre. Com a obsequi, les persones que completin les preguntes podran descarregar-se un estalvi de pantalla per a l'ordinador amb imatges dels paisatges d'aquests territoris fetes pels fotògrafs Rafael López-Monné i Ernest Costa.
· Participació al Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre
· Participació al Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran
· Participació al Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines
Catàlegs de paisatge
La Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya crea el catàleg de paisatge com un instrument nou per a la introducció d’objectius paisatgístics en el planejament territorial a Catalunya, així com en les polítiques sectorials, i d’aquesta manera adopta els principis i estratègies d’acció que estableix el Conveni europeu del paisatge promogut pel Consell d’Europa.
Dit d’una altra manera, els catàlegs de paisatge són les eines que ens permeten conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona el nostre paisatge en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals i, finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo.
Els catàlegs de paisatge, per tant, aporten informació de gran interès sobre tots els paisatges catalans i contribueixen d’aquesta manera a la definició i aplicació d’una nova política de paisatge definició disponible al glossaria Catalunya.
Àmbit d'aplicació
Els catàlegs de paisatge es conceben normativament com a unes eines útils per a l’ordenació i la gestió del paisatge des de la perspectiva del planejament territorial. És per aquest motiu que el seu abast territorial es correspon amb el de cadascun dels àmbits d’aplicació dels plans territorials parcials, que coincideix amb les set regions en què s’organitzarà en un futur l’estructura política administrativa de Catalunya:
· Alt pirineu i Aran
· Camp de Tarragona
· Comarques centrals
· Comarques gironines
· Terres de Lleida
· Regió metropolitana de Barcelona
· Terres de l’Ebre
· Camp de Tarragona
· Comarques centrals
· Comarques gironines
· Terres de Lleida
· Regió metropolitana de Barcelona
· Terres de l’Ebre
EL BAIX PENEDÈS NO ÉS DEL CAMP DE TARRAGONA.
ResponElimina