dimarts, 29 de maig del 2007

Yasuní: el petroli ha de quedar baix terra


Acció per el Parc Nacional Yasuní a Equador

El Parc Nacional Yasuní, amb una extensió de 1 milió d’hectàrees, a la part equatoriana de la regió amazònica, és una de les meravelles de la naturalesa sudamericana. Els boscos tropicals i els sistema fluvial del Yasuní, alberguen el major nombre d’espècies animals i plantes a nivell mundial. Molts d’ells, com el delfí aquàtic rosat està en perill d’extinció a altres àrees. A més, aquesta selva tropical és el refugi dels indígenes Tagaeri i Taromenane, que viuen sense contacte amb la civilització.

Però aquest paradís natural està amenaçat per l’explotació petroliera. Baix la part oriental del Yasuní, es troba en el camp petrolífer conegut com ITT, les reserves de petroli més grans del país. Aquestes voldrien ser explotades per a l’exportació. Per això, la firma estatal Petroecuador ha signat un contracte amb tres companyies petrolieres estrangeres. Milions d’hectàrees de selves tropicals han estat devastades. Persones, animals i plantes han estat enverinats per l’explotació petrolífera i per les contínues rompudes de l’oleoducte, pobles indígenes sencers han estat exterminats (Tetetes, Sansahuaris). A més, el cruu pesat emmagatzemat a l’ITT, és especialment danyí per el medi ambient i el clima.

El president equatorià Rafael Correa i el Ministro d’Energia Alberto Acosta volen deixar el petroli baix terra. Però per poder fer això han de mester l’ajuda internacional i pagaments compensatoris. Dels ingressos procedents del petroli es cobreix la major part del pressupost de l’Estat i una sortida del negoci petrolier sense compensació és dificilment possible a curt i mitjà termini. la conservació del Yasuní és una avantatja per a tota la humanitat. Els estats rics s’han compromès ja desde la Cimera de l’Ambient a Río de Janeiro el 1992, a compensar financerament als països de la conca amazònica.

El 6 i 8 de juny tendrà lloc a Heiligendamm la Cimera dels G8 dels països industrialitzats. Alemanya presidirà enguany el G8. El govern alemany ha declarat que pretén fer de la política energètica i climàtica un dels punts principals a la cimera. El G8 podria amb facilitat donar suport a l’Equador i amb això assentar un precedent.

Clic:

Per favor, escrigui a la cancellera alemanya Angela Merkel i a la Ministra de Desenvolupament Heidemarie Wieczorek-Zeul i demaneu-los que portin la intenció del govern equatorià a la cimera i que donin suport a aquesta iniciativa. Escriguin les seves propies cartes o utilitzin aquest model.

Adreces:
Cancelleria Alemanya
Cancellera Angela Merkel
Willy/Brandt/Strabe 1
10557 Berlin
Tel: 030-4000-0
E-mail: bundeskanzler@bundeskanzler.de

Ministeri de Cooperació y Desenvolupament
Ministra de Desenvolupament Heidemarie Wieczorek-Zeul
Postfach 12 03 22
53045 Bonn
Telefon- und Faxnummer: 0228-99 535 35 00
E-mail: info@bmz.bund.de

heidemarie.wieczorek-zeul@bundestag.de

2 comentaris:

  1. ES curiós que les paraules Amenazas i Amazonas s'assemblin tant...
    les faré servir per un post.
    El petroli dels pebrots! No sé, no podrien buscar ja les alternatives, deixar en pau explotacions salvatges, rebentar ecosistemes?

    ResponElimina
  2. Bon post Joan Vicenç.
    Molt bo i molt útil. A la costa caribenya de Costa Rica (de Cahuita cap al sud) tenen el mateix problema, el que suposaria un fet com aquest en aquella zona seria catastròfic no només per a ells, sinó per tota la humanitat.
    Una salutació i força!

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.