dimarts, 3 d’abril del 2007

Caoba, l'or roig

Divendres 30 de març a les onze del matí, l’Associació Interètnica de Desenvolupament de la Selva Peruana (AIDESEP) va donar una conferència de premsa per a informar sobre una decisió de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que exigeix a l’Estat peruà adoptar mesures urgents a favor dels pobles indígenes aïllats. Es mostraren els documents de la demanda internacional i fotos que confirmen l’existència de pobles indígenes en aïllament voluntari. La convocatòria assenyalà que la mesura s’adoptà enfront de les amenaces que significa la tala il·legal de caoba a àrees que pertanyen a la Reserva Territorial de Madre de Dios, on es troba població en situació d’aïllament que veu amenaçada les seves vides i integritat física.
La CIDH
invoca a l’estat peruà a prendre mesures concretes per a frenar l’activitat il·legal en moments en què el cap de’Estat Alan García restà importància al tema de l’exportació de caoba fa pocs díes. La decisió de l’organisme supranacional obliga a l’Estat a implementar mesures per a protegir als pobles indígenes en aïllament voluntari i notificar en 15 dies a la CIDH sobre les mesures que portarà a terme.

La demanda fou presentada l’any 2005 per la Federació Nativa del Río Madre de Dios i Afluentes (FENAMAD) davant els constants enfrontaments entre indígenes aïllats i serradores il·legals, que entren a la Reserva Territorial Madre de Dios per a extreure la caoba. La reserva fou creada el 2002 però es desconeixen accions concretes efectuades per l’estat per a protegir als pobles que es troben allà.

El més greu – assenyala AIDESEP- és que l’empresa PERUPETRO S.A. ha posat en subhasta internacional fa poc, set nous lots petroliers superposats a reserves territorials creades i altres peticionades. De manera específica el lot 133 en subhasta compromet el territori al que es refereix la mesura cautelar.

Per a més informació:
Armando Márquez: 265-5011, 471-7118 ó 472-2683 (pa_marquezg@hotmail.com)
James Matos: 9846-3680 (bufeoucayalino@yahoo.es)

La caoba (Swietenia macrophylla), també coneguda com “l’or roig”, per el seu alt valor comercial, és l’espècie més cercada en el mercat internacional. A Amèrica del Sud, la major extracció comercial d’aquesta espècie es troba en el Perú. La caoba peruana està reemplaçant a la caoba caribenya (Swietenia mahogani) i la caoba hondurenya (Swietenia huminis) , dues especies que abastiren els mercats mundials, però ara es troben comercialment extintes. La Caoba es troba distribuïda des del sud de Mèxic, fins a Sudamerica a la Conca Amazònica.

En novembre del 2002, les Parts de la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) varen incloure la caoba de fulla gran (Swietenia macrophylla) a l’Apèndix II de CITES per a evitar l’extinció comercial d’aquesta espècie.

Importància biològica:
La caoba serveix com indicador natural per a saber quin és l’estat dels boscos tropicals. Les llavors són l’aliment principal d’un gran nombre de rosegadors i aus. També serveix de cau per a insectes, aus i rosegadors. La caoba de grans dimensions dona ombra perquè altres espècies es desenvolupin.

Amenaces:
Tala il•legal i sobreexplotació degut al seu alt valor comercial, taladors il•legals ingressen a zones prístines on l’extracció és prohibida i on encara existeixen poblacions d’aquesta espècie comercialment viables, generalment Àrees Naturals Protegides o a terres indígenes en aïllament voluntari. En trobar-les són depredades en la seva totalitat. De continuar la situació actual s’estima que en deu anys, la caoba peruana estarà comercialment extingida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.