dimarts, 13 de febrer del 2007

Talen uns til·lers centenaris

Un tècnic fa talar sense permís uns arbres centenaris d´una plaça
del Barri Vell


L´Ajuntament de Girona estudia expedientar un tècnic que ha
fet talar arbres centenaris


«He marxat de casa plorant perquè no volia sentir la serra talant els arbres». Amb aquestes paraules s´expressava una veïna que es mostrava especialment indignada per la tala d´arbres que es va iniciar ahir al matí a la plaça dels Lledoners del Barri Vell de Girona. Un jardiner de les brigades estava talant alguns dels til·lers de la plaça per ordre d´un tècnic superior. Quan l´equip de govern va tenir coneixement de l´acció ja va ser massa tard.
Ho reconeixien ahir el tinent d´alcalde de Medi Ambient, Ponç Feliu (PSC), i l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC). Ambdós representants municipals van assegurar ahir que de la tala d´arbres a la plaça dels Lledoners «No en sabíem res i estem disconformes amb l´acció» va lamentar Ponç Feliu. Ningú els havia advertit que l´objectiu final d´uns senyals de trànsit a la zona en què s´informava que es prohibia aparcar a la plaça perquè s´havia de fer una simple «poda» era en realitat l´eliminació d´uns arbres històrics. Els veïns lamenten que el senyal no advertís de la tala. «Hauríem pogut anar-nos a queixar abans», assenyalaven. Com que en el cartell -col·locat divendres passat- tant sols s´assenyalava que s´havia de fer una poda, no van tenir sospites de l´acció contra els arbres centenaris fins a comprovar visualment què passava ahir al matí.
De l´existència en aquesta plaça d´aquests exemplars n´hi ha constància des d´inicis del segle XX. L´alcaldessa de Girona explicava ahir que el tècnic que havia manat talar els arbres havia comès «un error important» perquè no n´havia informat l´equip de govern ni s´havia pogut consultar el punt de vista dels veïns de l´entorn de la plaça.
L´empleat hauria actuat per decisió pròpia perquè presumptament hauria detectat que els til·lers afectats creixien malament o estaven mig malalts. Aquesta actuació per lliure pot acabar en l´obertura d´un expedient. De fet, Ponç Feliu ha anunciat que s´estudiaran mesures a aplicar al treballador «a nivell intern».
Tot i que aquest espai del Barri Vell està batejat com la plaça dels Lledoners, en l´actualitat hi havia una desena de til·lers. Ara, pràcticament la meitat han estat talats. Un dels exemplars s´havia tret uns anys enrere perquè estava mort i es va substituir, precisament, per un lledoner.
Els arbres han estat un dels símbols identificatius de la plaça al llarg del temps.Per això ha dolgut més l´actuació. La bona sintonia entre aquests arbres i els residents a l´entorn de la plaça fa molts anys que dura. De fet, a meitat del segle passat els arbres estaven descuidats i van ser els mateixos veïns els que es van encarregar de mantenir-los. En un quadre a l´oli del pintor Isidre Vicens, elaborat als anys seixanta, els arbres hi apareixen ressaltats.
Tot i que no es podrà tornar a recuperar la imatge antiga de la plaça, l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ja va assenyalar ahir mateix que s´hi plantaran nous exemplars tan aviat com sigui possible. El tinent d´alcalde de Medi Ambient de l´Ajuntament, Ponç Feliu, va explicar que s´hi posaran nous til·lers, possiblement avui.
Tapi Carreras, Girona.
Diari de Girona. 13.02.2007
· Article publicat a Diari de Girona el 13.02.2007
*

1 comentari:

  1. las fotos que has puesto ultimamente de insectos son geniales, me encantan los bichitos. Saludos

    ResponElimina

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.