diumenge, 23 de juliol del 2006

Arbres vells


Arbres singulars de les Balears, patrimoni natural i cultural

Alguns d'aquests especímens formen part de la tradició popular

J.A.ORDINES. Palma.

Determinats arbres tenen un valor patrimonial o un significat cultural d'una trascendència notable. Es tracta d'individus de característiques o edats extraordinàries, o que per la seva ubicació o altres característiques han estat coneguts i estimats pels pobles de les Illes Balears, de manera tradicional.

Els arbres formen part de manera senyalada del Patrimoni Natural de les Illes Balears. Alguns d'ells, són recolzament autèntic de la cultura col·lectiva, en estar relacionats amb fets històrics o constitueixen part de la mítica o la tradició popular, o fins i tot, del patrimoni artístic, com inspiradors d'obres plàstiques o literàries.

La mà de l'home i de la naturalesa han estat la principal causa de desaparició d'alguns d'aquests arbres singulars. És per això que a causa dels motius de desaparició o degradació de l'arbre i pel sentiment social per a la preservació i manteniment dels arbres singulars, el Parlament de les Illes Balears, aprovà la LLei 6/1991, de 20 de març, de Protecció d'Arbres Singulars, que crea el Catàleg d'Arbres Singulars de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel qual, els arbres inclosos al mateix, no poden ser objecte de tala, ni qualsevol altra activitat que pugui alterar o perjudicar l'arbre o el seu entorn, a excepció que per motius de conservació, així es faci necessari.

Actualment, segons la pàgina web, són 74 els arbres catalogats, no obstant no hi són tots els que mereixen la qualificació de singularitat, ja que s'estan tramitant nous especímens, que segurament mereixeran la categoria i prestigi de singularitat. Dels catalogats 48 són a Mallorca, 15 a Menorca, 7 a Eivissa i 4 a Formentera.

Els arbres catalogats fins el moment comprenen un ampli ventall d'espècies, la majoria d'elles bastant conegudes a les Illes Balears, per ésser arbres de la mediterrània (Garrovers, Oliveres, Ginebres, Savines, Pins, Alzines, Lladoners, Datileres, Platers, etc.). Destaquen l'Olivera de Cort, sa Murtera de ses Fundadores del convent de monges caputxines o l'espectacular Figuera de can Toni Mestre.

Però també subratlla que existeixen altres arbres que destaquen per esser espècies exòtiques, i, per tant, poc comuns entre l'arbòria balear, com per exemple, la Lagunària de la Llotja, la Bellaombra de la Plaça de la Reina i els Pacaners de S'Hort Squella de Menorca, aquest darrers originaris de Mèxic, i segons es creu, varen ésser emigrants de Menorca, que en tornar varen trasplantar aquest tipus d'arbres.

· Article publicat a Diari de Balears el 23.07.2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.