Reportatge
Segrest d'arbres
• Un document oficial de l'Ajuntament de Barcelona preveu la tala clandestina d'una arbreda
a Sant Martí
• Dóna instruccions per simular que les plantes que van a l'abocador són trasplantades
en un altre lloc
Segrest d'arbres
• Un document oficial de l'Ajuntament de Barcelona preveu la tala clandestina d'una arbreda
a Sant Martí
• Dóna instruccions per simular que les plantes que van a l'abocador són trasplantades
en un altre lloc
Els arbres Dues fileres,
al carrer de Lluís Dalmau.
Foto: Laura Guerrero
al carrer de Lluís Dalmau.
Foto: Laura Guerrero
Com si es tractés d'un cop de mà darrere les línies enemigues o d'una acció clandestina en la nit de la dictadura, l'Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un pla per talar, gairebé de manera furtiva, un arbrat al sud-oest del barri del Besòs.
Quan encara cueja l'oposició de la baronessa Thyssen, Tita Cervera, a la tala d'arbres al passeig del Prado de Madrid, un document del districte de Sant Martí --el projecte d'urbanització del polígon sud-oest del Besòs-- datat el gener passat descriu la manera d'eliminar part de l'arbrat dels carrers de Lluís Dalmau, Ferrer Bassa, Alfons el Magnànim i Perpinyà sense que la població adverteixi que es tracta d'una tala.
L'informe municipal diu que "es retirarà l'arbrat existent que no es conservi" d'una manera "discreta i similar a la d'un trasplantament real". Afegeix que després d'"una poda per facilitar les operacions de l'extracció, s'arrencarà l'arbre sencer i es traslladarà a l'abocador simulant un transport fora de l'obra". El pla aconsella que l'operació es faci "a primera hora del matí". I acaba explicitant l'operació d'emmascarament: "Els arbres que es retiraran amb aquest mètode estan especificats al pla com a arbres a trasplantar fora de l'àmbit de l'obra".
Exposició pública
El que a primer cop de vista podria semblar un document intern ha estat exposat a informació pública durant un mes a la seu de l'Institut Municipal d'Urbanisme i al districte de Sant Martí després de la seva aprovació inicial el 3 d'abril passat, segons el PP.
Un portaveu del districte de Sant Martí, al qual pertany aquesta zona del Besòs, va intentar ahir donar una explicació sobre el polèmic paràgraf. Va assenyalar que tot plegat es conseqüència d'una confusió, fruit de la "mala" redacció del text, i va assegurar que no hi ha prevista cap tala d'amagat. Segons el districte, que va començar la urbanització d'aquesta zona del Besòs durant l'anterior mandat municipal, el problema es concentra en uns 34 arbres del carrer de Lluís Dalmau que tapen l'entrada de llum a les vivendes. La idea, va afegir, és trasplantar aquests arbres a altres zones i els exemplars que siguin irrecuperables portar- los a l'abocador.
Si l'operació es vol fer a primera hora del matí, va continuar el portaveu municipal, és per evitar els col.lapses en la circulació, ja que Lluís Dalmau és un carrer molt dens. L'acció inclou arrencar sis o set arbres més d'interiors d'illes que dificulten la mobilitat i l'accessibilitat.
Com el districte, fonts de Parcs i Jardins van negar l'eliminació dels arbres i van explicar que el que es busca és "ordenar i esponjar" l'arbrat. Segons Parcs i Jardins, hi ha arbres malalts, altres són massa grans i alguns afecten les façanes de vivendes. Està previst crear nous espais verds i plantar 266 arbres i 2.000 arbustos.
Al.legacions
El PP va presentar el 4 de maig passat al.legacions al projecte i va preguntar a l'ajuntament quants arbres seran trasplantats i quants no seran conservats, per què l'actuació s'ha de portar amb discreció i per què s'han de traslladar a un abocador simulant un transport fora d'obra. Segons el PP, l'ajuntament no ha respost i no descarta que hagi introduït canvis i eliminat el polèmic paràgraf els últims dies, després de la presentació de les al.legacions.
La urbanització d'aquests carrers, que començarà pròximament, inclou una nova pavimentació als vials interiors de les illes de cases, millorar les infraestructures i serveis dels vials perimetrals, enterrar les línies telefòniques, substituir la xarxa d'aigua i instal.lar més mobiliari urbà.
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.