dimecres, 8 de març del 2006

Oliveres i pedra seca

Notícies de la història de Catalunya
300 a.C.:
Oliveres mil.lenàries,
i pedra seca

A les terres agrícoles d’Horta de Sant Joan, Ulldecona, etc., a la regió del Baix Ebre, com a tants altres territoris de l’Arc Mediterrani, hi ha oliveres mil·lenàries, o bimil·le- nàries (El Parot es calcula que té 2.300 anys.).
Sovint, aquestes oliveres estan situades en feixes, dins parets o marges, o margenades, de pedra seca (dita, també: ‘pedra en sec’). L’olivera no és un arbre originari de la Mediterrània occidental, però es pensa que els fenicis i els grecs (i els romans) el van introduir a l’Arc Mediterrani hispànic quan s’hi van atansar 200-300 anys abans de la nostra era.
Moltes -centenars- de les oliveres plantades aleshores segueixen creixent, i produint, anyalment, les olives que són la base de la fabricació del millor oli: l’oli d’oliva. La pedra seca és un extraordinari sistema constructiu (de parets, però, també, de carrers, cases, torres, cisternes, sitges, cabanes, pous), també mil.lenari, que ha demostrat una llarguíssima resistència a les ziga-zagues, sovint violentes, de la història. L’assagista i polític Antoni Rovira i Virgili «considerava que els murs rústics de pedra seca eren l’arqueologia del temps, és a dir: el producte i senyal inequívocs del persistent esforç de generacions, i que, per tant, haurien de rebre el reconeixement de monuments històrics, cosa que encara, una vuitantena d’anys després, encara no s’ha sabut fer».
Es pot dir que, segons Rovira: «la individualitat que forma i el cromatisme de les pedres dels marges, i la singularitat de cada un dels camps que tanquen o esglaonen, porten a formar paisatges agrícoles per la suma d’una munió de peces diverses, que eren la plasmació de la seva societat : dinàmica, rica i complexa».

Francesc Roca

20MinutosBcn.
· Article publicat a 20MinutosBcn el 08.03.2006.
~

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.