El Garrover (Ceratonia siliqua) (I)
Ja havem cantat massa vegades
les oliveres argentades,
i les palmeres gràcils que tenen penjolls d’or,
i els ametllers plens de joguines,
i els tarongers de flors albines,
i les figueres gegantines,
i els pins catedralicis que sonen com un cor.
Ara cantem amb veu sincera,
plena de fe, la garrofera,
aliena a les cantúries, dejuna de l’estramp,
espècie tota proletària,
titllada a voltes d’ordinària,
que ocupa el lloc humil d’un pària
dins l’aspra jerarquia que hi ha damunt del camp...
L’espill a trossos (1928).
~
A pesar dels molts aprofitaments que es poden extreure de la garrova, com són nombrosos productes de consum alimentari humà i animal, o d’elaboració tèxtil com per exemple la utilització de la llavor per a la fabricació d’armilles antibala, el garrover és un cultiu en regressió. Personalment crec, com me va dir fa molts anys una companya biòloga de Galícia, que no som conscients de la riquesa que ens pot generar el garrover a les nostres terres mediterrànies, tant pel que fa a la seva presència dins el nostre paisatge, com per la seva variada utilització en el terreny comercial. Crec que és un arbre que serà molt més important en el futur. El garrover va començar a perdre valor amb l’arribada de les màquines i en especial del tractor. Ara, però, igual que passa a terres de Tarragona, d’Alacant o de València, hi ha una constant destrucció de camps de garrovers, fins al punt que hi ha diversos autors que en parlen de la seva desaparició a molts d’indrets d’aquí a cinquanta anys, especialment si s’acaben les subvencions. És ben trist veure un camp de garrovers arrabassats per donar lloc a una autopista o a una urbanització. Quantes n’hi ha que empren el nom de “Urbanización Es Garrovers”? Hauríem de ser més agraïts amb aquest arbre i amb qui els sembrà: va salvar de la fam a molta gent en moments difícils arreu dels territoris on es present, també a Alaró i a Mallorca.
Sobre aquest arbre, l’escriptor valencià de Bétera, Alfons Roig escrivia: “El seu destí està lligat als seus destinataris, les bèsties de càrrega:
ambdós estan amenaçats de mort per la invasió de les màquines. La seva obstinació, però, és prodigiosa car continua obrint-se tot com un crit cap al cel. Què vol el garrofer? Potser no perd l’esperança que algun dia el seu fruit serà reivindicat, posseïdor qui sap de quines essències encara desconegudes per l’home” (Roig, 1985).
Hi ha garrovers mascles, femelles i hermafrodites. Els garrovers mascles també s’anomenen bords o borrers, perquè només produeixen pol·len (borra). Malgrat que aquests no facin garrova, són molt importants per aconseguir una bona pol·linització de les flors dels garrovers femelles i per tant una bona producció de garrova. N’hi ha un exemplar mascle i esponerós a Son Borràs a Los D’amunt que hauria de ser catalogat i protegit. Segons l’arxiduc, autor que citam molt avui, “els garrovers de Mallorca són de molt bona qualitat; les varietats més corrents són les de durelló, de costella, rosses i de mel. Les garroves de durelló són considerades les millors; són llargues, molt més carnoses i d’una dolçor sorprenent.
Joan Vicenç Lillo i Colomar.
Alaró a 4 de febrer de 2004.
A mi també m’embadaleixen els garrovers.
ResponEliminaEm recorden de petit, que menjàvem garroves com si fossin llepolies.
Fa un temps, agafava un autobús al davant dels jardins de Pedralbes a Barcelona, hi entrava sovint a passejar i agafava llavors dels arbres.
Les que més em van néixer van ser els garrovers, n’he regalat algun i encara en tinc uns quants.
Doncs jo tinc la sort de gaudir de l'ombra d'un garrofer centenari a una casa familiar i ara que en parles de la reproducció...Em sortirà un arbre que doni garrofes si en sembro de llavor?. Perquè llavors no dubtaré a fer planter per poder donar una bona descendència a aquest exemplar tan estimat. I jo també he pensat a fer quelcom per donar més sortida a la garrofa al nostre país...em falta potser una mica més de gosadia...
ResponElimina"El garrover del corral: A l’estiu cerc la seva ombra tancada per llegir qualque llibre i a l’hivern m’hi atur davall per sentir passar el vent o per veure venir la pluja..."
ResponEliminaDe llavor et pot sortir mascle i farà molta flor de pol·len i cap garrova; femella i només et farà garroves, segurement discretes i escasses o et pot sortir hermafrodita. Els mascles solen ser de procedència silvestre, els diuen bords perquè es pensava que no servien per a res, quan és ben al contrari: es recomana plantar un mascle per cada 5 o 10 femelles.
ResponEliminaSalut.