Dénia investiga la tala d'un garrofera de 300 anys en el nucli urbà de La Xara
Els Verds encarrega una inspecció a la Gerència d'Urbanisme i l'alcalde pedani, Joan Gasquet, responsabilitza a la capital per no traspassar-li les competències urbanístiques.
El patrimoni natural de Dénia torna a ser objecte d'espoli. Esta vegada, li ha tocat a l'entitat local menor de La Xara, on, de la nit al dia, ha desaparegut un exemplar de garrofera d'entre 300 i 400 anys d'antiguitat. L'arbre, de grans dimensions (el diàmetre de la seua copa arribava als 12 metres) i que fins fa només uns dies ocupava un solar en ple nucli urbà de La Xara, va poder ser talat durant la passada setmana. El regidor de Medi Ambient de Dénia, Toni Roderic (Els Verds), va expressar ahir la seua sospita que hagen sigut els propietaris del solar els que, amb la intenció de construir, hagen acabat amb la vida de l'arbre. L'ecologista ha posat els fets en coneixement de la Gerència d'Urbanisme perquè investigue què ha succeït.
Per la seua banda, l'alcalde de La Xara, Joan Gasquet (Bloc), va lamentar la desaparició de l'exemplar però va posar de manifest les dificultats que troba la Junta Veïnal de l'entitat local per a controlar este tipus de situacions. I és que fa ja més d'un any que La Xara va reclamar a Dénia el traspàs de les competències d'Urbanisme -també les de fems-, però segueix a l'espera.
Gasquet deixava ahir la responsabilitat en l'ajuntament denier. L'arbre havia d'estar inclòs en un catàleg d'espècies protegides per a haver evitat la tala, perquè estava en un solar privat. No obstant, va afegir que és una llàstima que un exemplar d'eixe port acabe destrossat per a fer llenya.
Dénia té ja ultimat, però pendent d'aprovació, el seu catàleg d'arbratge i masses forestals, segons va assenyalar l'edil Roderic, el qual, no obstant, va dir no tindre constància de si este exemplar s'inclou o no en el document.
En tot cas, encara en el cas que no estiga catalogat, la tala de qualsevol exemplar requerix de permís previ municipal. No en va, a Dénia hi ha una ordenança de protecció de l'arbratge, i no es pot talar un exemplar sense permís.
També el regidor de Patrimoni, Pau Reig (Bloc), va conéixer ahir els fets i va mostrar la seua disposició a què siguen analitzats en la Gerència d'Urbanisme.
Directament relacionada amb este assumpte està la moció que Els Verds va presentar ahir per al pròxim ple, encaminada a la implantació d'un dodecàleg municipal de protecció de l'arbratge. La proposta planteja 12 normes d'actuació per a garantir la protecció dels arbres, atés que s'ha observat com durant els treballs de construcció, moltes vegades inconscientment, els arbres patixen danys irreparables.
Roderic va confiar que el govern municipal prenga en consideració la proposta després de criticar PSOE i Bloc que en els 2 anys i 7 mesos transcorreguts de l'actual mandat han quedat en l'oblit una pila de propostes per a la millora de la qualitat mediambiental formulades des dels Verds.
Finalment, Roderic també va lamentar que no s'ha fet absolutament res de l'auditoria mediambiental de les dependències municipals, una proposta que va arribar a aprovar el ple.
· Article publicat a VilaWebDénia el 14/12/2005
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
‘Amics arbres · Arbres amics’ també vol ser un espai interactiu, on tothom hi digui la seva. Per això us demanem que en cada article hi deixeu els vostres comentaris, els vostres parers, les vostres opinions, els diversos punts de vista. D’aquesta manera tots podrem compartir i fer més grans les visions de cada cosa.