dilluns, 26 de maig del 2014

Arbres tallats a Cubelles

L’Ajuntament talla arbres
del barri marítim de Cubelles

En un mateix carrer de Cubelles (Garraf) han tallat 5 arbres. L'Ajuntament al•lega, que molesten als vianants, que no poden caminar per les voreres.

Però sembla que alguns pals que hi ha, com es pot veure a una foto, no molesten pas.

Si l’Ajuntament s’estimés una mica més els arbres no els haurien tallat, segur que haguessin trobat d’altres solucions.

Fotos : Lluís Millans Miró - Associació del Barri de Mar de Cubelles.

dilluns, 19 de maig del 2014

Arbrecidi a la plaça de l’Estació de Masquefa

Vergonya, senyors, vergonya !!
Arbrecidi de l’Ajuntament de Masquefa a la
plaça de l’Estació i als Jardins de la Torre


En aquest espai hi havia més arbres
L’Ajuntament de Masquefa ha talat o arrencat una pila d’arbres i arbusts de la plaça de l’Estació i dels Jardins de la Torre.

Aquí també hi havia més arbres
Dels voltants de l’escenari de la plaça han tret un àlber, un Cupressocyparis, un Prunus ceracifera pissardii (prunera de fulla vermella) uns quants Pitosporums i algun altre arbust, un trachycarpus i una palmera foenix.

Més arbres tallats als jardins de la torre
Dels Jardins de la Torre han tallat o arrencat una tanca de Tuies que ja hi eren abans de fer-hi res, una Perera, un Nesprer, una Mata, un Ailant i altres arbusts com ara Euvónimus.

Alguns d’aquests arbres hi eren de principis dels anys 1980 quan es va fer la plaça, d’altres hi eren de molt més abans, de quan tot això encara era el jardí d’una torre particular.

Molta gent quan han vist això que han fet amb els arbres ha quedat sorpresa, entristida, indignada, ... , sense paraules per a poder expressar el que han sentit al veure aquesta barrabassada que ha fet l’Ajuntament.

Sigui quina sigui la intenció de l’Ajuntament per a fer aquesta barbaritat no hi ha cap mena de motiu que ho pugui justificar. Si l’Ajuntament té la intenció de modificar la plaça i els seus jardins, hauria d’haver fet l’encàrrec als tècnics que pertoqui, arquitecte, urbanista, paisatgista, jardiner, ... amb la condició que no es toqués un sol arbre, i en qualsevol cas creiem que el primer que hauria d’haver fet l’Ajuntament és consultar i tenir en compte el parer de la gent de Masquefa.

La Plaça de l’Estació amb els Jardins de la Torre és un dels llocs més entranyables, bells i estimats per la gent de Masquefa i per la gent que venen de fora i la poden veure, gaudir i contemplar. Aquest lloc és i ha estat durant molts anys el principal lloc de trobada i de lleure del poble, un lloc que la gent s’estima i sent com a propi i que ara l’Ajuntament, en una decisió presa en un despatx, ho ha esguerrat, no tenen vergonya.

Amb aquests arbres que han tallat ens han arrabassat un tros del paisatge urbà de Masquefa i un tros del paisatge sentimental de la seva gent. Per a molta gent els arbres que podem veure i admirar sovint són uns referents que també ens ajuden a viure, veure i contemplar els arbres al llarg de l’any i al llarg del temps, com van creixent, com van florint, com surten i després cauen les fulles. Quan van treure aquest arbres es van veure gent gran, gent no tant gran, gent jove, ... , amb llàgrimes als ulls i sense entendre el perquè havien fet tal destrossa.

Una mica d’història
Pels que no ho sàpiguen i també pels que sembla que no ho volen saber cal explicar la història d’aquesta plaça i d’aquests jardins. Fa 60 anys aquesta plaça només era un camí per anar a l’estació i els jardins ho eren d’una casa particular i estaven tancats. Quan es va fer la pista de l’Alzinar i s’hi va començar a fer l’envelat de la Festa Major aquest camí es va fer més ample i s’hi van començar a fer festes, actes, activitats i celebracions de tota mena i es va anar tornant un lloc de trobada de la gent de Masquefa. En aquest moment és quan la gent de Masquefa comença anhelar que en aquest lloc, esdevingut plaça per l’ús que en feia la gent, es pavimenti i s’arregli una mica, que s’hi faci una plaça tal com cal, cal recordar que el lloc no estava pavimentat i tot era de terra, ple de pols o de fang segons el temps que feia. En aquest temps l’Ajuntament va comprar la Torre amb els seus jardins. A l’any 1978 quan s’inaugura el Casal l’Alzinar aquest espai es converteix en el principal lloc de trobada de cada dia de la gent de Masquefa.
A mitjans dels anys 70 fins a principis dels 80, la gent, grups i entitats demanen amb més insistència que s’arrangi la plaça i s’obrin els jardins de la torre. El Congrés de Cultura Catalana a Masquefa, la Societat l’Alzinar, el Centre d’Esplai l’Alzinar, la revista Nosaltres, la Comissió de Sant Isidre, i també d’altres, ho demanen i ho reclamen. Es fa una mena de procés participatiu on es demana el parer de la gent de com voldria que s’urbanitzés tot aquest espai, molta gent hi diu la seva, algunes de les coses que més es va demanar és que s’hi fes un escenari, que es mantinguessin els jardins de la Torre i que es respectessin i no es treies cap dels arbres que hi havia. Tenint en compte les aportacions que es van fer de com es volia aquest espai, el Daniel Mas en va fer un projecte que es va publicar a la revista Nosaltres. Al cap d’un temps l’Ajuntament va arranjar la plaça i els seus jardins prenent com a model la proposta del Daniel Mas i amb la col•laboració desinteressada de molts dels paletes de Masquefa. Es va estrenar per la Festa Major de l’any 1983. No cal explicar el munt d’actes que s’han celebrat en aquest lloc ni la pila d’hores que els més petits i també els grans s’hi ha passat jugant i les estones de tertúlia que s’hi ha fet. La Plaça i els Jardins son llocs bonics i agradables per estar-hi, esplaiar-se o passejar-hi, però són totes aquestes coses que han ajudat a fer-ho més entranyable i estimat per la gent de Masquefa.

Ja ho hem dit abans, si l’Ajuntament de Masquefa tingués una mica de consideració i respecte per la gent de Masquefa, per la gent d’ara i també per la gent que ja no hi són i que van ajudar d’una manera o altre a convertir aquest camí en plaça i a obrir aquests jardins per a tothom, l’Ajuntament no hauria tret ni un sol arbre i per a qualsevol altre cosa hauria consultat i tingut en compte el parer de la gent de Masquefa. Però van a totes i no volen deixar rastre de com eren aquests jardins. Vergonya, senyors, vergonya !!

Van a totes i no volen deixar rastre de com eren aquests jardins
Ho estan destrossant tot
També en aquest mateix lloc l’Ajuntament ha començat les obres per arranjar l’antic ambulatori per espai pel Casal d’avis i tal com es pot veure en aquesta foto ho està fent destrossant el que hi havia, coses que encara podrien tenir un bon us en aquest espai o en d’altres llocs. Haurien de donar exemple de fer les coses sense fer malbé, llançar i malbaratar el patrimoni que és de tots i fan tot el contrari.

masquefa@diba.cat?subject=”Arbrecidi a la plaça de l’Estació. Ajuntament de Masquefa. Vergonya, senyors, vergonya !!”
Envieu correus electrònics a l’Ajuntament : Si us sembla, podeu enviar correus electrònics a l’Ajuntament de Masquefa manifestant la vostra indignació i disconformitat per aquest arbrecidi i per totes aquestes coses que hi estant fent. Si pitgeu aquesta imatge s’obrirà un correu per a poder-ho fer.