dilluns, 17 de febrer del 2014

Els ullastres de Menorca

Uns arbres singulars

L'ullastre, aquesta olivera silvestre, coneguda també en castellà com “acebuche”, podem veure-la creixent per a tota l’illa, però és a l’aeroport de Maó on trobem els seus majors i més espectaculars exponents, sembla increïble però és en aquestes instal•lacions on podrem trobar tres exemplars d’indubtable bellesa i valor, dos d’ells creixen junts al costat de l’aparcament i el tercer a uns 5 minuts sortint de les instal•lacions, al costat dret de la carretera.
El tercer exemplar és sense dubtes un dels més espectaculars de Balears, un arbre mil•lenari que en el seu llarg procés de creixement ha anat desenvolupant enormes branques amb capritxoses formes, protuberàncies, cavitats, fenedures i clivelles que li confereixen un aspecte màgic i misteriós. Per ajudar a l’arbre a aguantar part d’aquest enorme pes, s’han construït uns petits pilars de pedres a sota de les branques més grans.
Aquest tercer exemplar que creix en solitari és especial per la seva mida i la seva longeva edat. Presenta tres branques primàries, amb una capçada d’11 metres de diàmetre i una alçada total de 4 metres.
Els altres dos exemplars d’ullastre que trobem a la vora de l’aparcament arriben a una altura de 4 i 7 metres, amb capçades de 12 i 17 metres. Las seves branques creixen de forma horitzontal i també s’ajuden d’alguns pilars de pedres per subjectar el seu pes.


Però, que són els arbres singulars

Són aquells arbres que han arribat a tenir una especial rellevància en la cultura, en alguns casos se’ls coneix per un nom propi i son estimats per tota la població, poden destacar també per les seves característiques físiques, tenir una edat fora del comú, unes mides extraordinàries o trobar-se ubicats a un lloc excepcional; tots aquests exemplars s’han guanyat el seu propi valor com a Patrimoni Natural i han de ser cuidats i protegits per llei densa el dia 20 de març de 1991.
Molts d’aquests arbres formen part de la cultura balear, ja que apareixen en fets històrics, formen part de tradicions populars o han quedat immortalitzats en quadres i llibres.
Trobem almenys 15 arbres singulars a l’illa de Menorca i un total de 66 si contem els que tenen la mateixa consideració a totes les Balears.
També podem trobar alguns exemplars bastant formosos al costat de monuments talaiòtics com al poblat de Talatí de Dalt, on vam poder veure aquest arbre que creixia molt a prop de la Taula principal i que inclús li restava una mica de protagonisme.

Arbres singulars de Balears
Javier Rico

dimarts, 11 de febrer del 2014

El Pollancre del Camp de sa Mar de Sóller

L’Associació Balear de l’Arbre en defensa del Pollancre del Camp de sa Mar de Sóller

L’Associació Balear de l’Arbre, davant la decisió de l’Ajuntament de Sóller, i el Consell Insular de Mallorca, d’eliminar el Pollancre del Camp de sa Mar a Sóller ha realitzat un informe tècnic de l’estat de l’exemplar. 

En aquest informe s’indica que les alteracions que presenta l’arbre són en qualssevol cas solucionables mitjançant poda i que no hi ha una raó que justifiqui la seva eliminació. Creiem que certs exemplars poden i han de ser objecte d’un tractament especial, anteposant la seva conservació a la lògica de la seva funcionalitat o als costos. És un exemplar que podria ser objecte d’un tractament especial, anteposant la seva conservació a altres motius. 

Adjuntam còpia de l’informe realitzat: Informe Pollancre Camp de sa Mar pdf

Aquest matí hem presentat al registre del Consell Insular de Mallorca la sol·licitut per l'aturada de la tala prevista del Pollancre del Camp de sa Mar de Sóller. Al cap d'una hora, el Director Insular de Carreteres ens ha cridat i promès que faran un nou informe i farà tot el possible per la convivència entre l'arbre i en trànsit i el pollancre no s'eliminarà. Estem molt satisfets de tot l'interès que ha despertat, agraïts per tots els que ho heu fet possible. I al Sr. Rafel Gelabert, Director Ins. de Carreteres i el seu Departament, pel seu compromís ferm, els oferim tota la nostra col·laboració per fer que aquest magnífic arbre pugui viure molts anys més.