dimecres, 12 de desembre del 2012

Arbres que perden les fulles més tard

Arbres i arbusts caducifolis tardans

És curiós que alguns arbres o arbusts caducifolis, perdin les fulles molt més tard que la majoria. Hi ha varies raons, pel clima, per poc fred, per llum artificial etc, però també per la biologia de l’espècie. Un poso unes fotos d'uns exemples, d'arbres que tinc al jardí i que encara ara al desembre encara tinguin fulles verdes o colors de tardor. Un arbre és un roure americà (Quercus rubra (?) sp), però podria ser un híbrid, perquè tinc dubtes de quina especies és. El més curiós es que tarda molt a perdre les fulles, però finalment li cauen cap el gener.

L'altre arbre és el pomer, en tinc uns quants d'arbres i tots encara tenen fulles verdes. I també afegeixo un arbust poc conegut que es diu Corylopsis, i prové d'Àsia i és un arbust que floreix a ple hivern a casa meva a Manlleu (Osona) encara que faci gelades importants. Té unes flors petites groc pàl•lid amb una olor molt bona. Aquest arbust encara té fulles verdes tot hi que n’hi han caigut algunes amb el vent.

Adam Macià

4 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Bon vespre Francesc:

No sé si sabs que els Quercus de fulla caduca es divideixen en caducs primerencs i caducs marcescents. En aquests darrers les fulles s´assequen a la tardor, pero es mantenen damunt l´arbre sense caure fins que les gemmes comencen a inflar a finals de l´hivern o principis de la primavera. Diuen que així el roure es protegeix del fred de l´hivern amb l´abric de fulles seques.

Joan

Adam ha dit...

Gràcies Juan, si que ho se lo dels roures, però aquest que tinc a casa, no crec que entri en cap d'aquestes categories, perque les fulles es mantenen verdes molt tard i van començen a canviar a tons de tardor, molt tard, fins que li cauen al Gener, (més o menys. Es com si el seu cicle de Tardor anés més lent que els altres roures.

Juan Bibiloni ha dit...

Adam, tal vegada el teu roure és originari d´una regió molt molt freda i en clima mediterrani es comporta gairebé com perennal. És el mateix que els passa als arbres nostres quan són plantats a zones tropicals. Es comporten com perennals i no entren mai en repòs hivernal, no hivernen: pomeres, pereres, cirerers, etc.. El problema és que tampoc floreixen ja que necessiten el repòs per a generar gemmes floríferes. He llegit que a aquests països per a obligar-los a entrar en repòs i aconseguir que floreixin i fructifiquin, els fumiguen amb productes químics defoliants, amb la qual cosa perden totes les fulles de cop i quan tornen brostar, floreixen.

Joan

Adam ha dit...

Si potser és el que tu dius, hi ha moltes coses que no sabem de les plantes. Es veritat el que dius sobre els arbres d'altres climes. Jo també ho he llegit, curiós oi? Una vegada vaig anar a Costa Rica, i en un carrer vaig veure plantats pollancres piramidals, pero no semblava que els agradava viure allà, pel fet de no haber hivern. També vull fer un article sobre arbres caducifolis que també tarden a perdre les fulles degut a llum artificial. En moltes ciutats hi ha exemples, especialment a Barcelona, on alguns abres com els pollances, no perden totes les fulles, mantenen unes quantes tot l'hivern.