dijous, 26 de gener del 2012

El becut fa estralls a València

La plaga de becut roig obliga a talar un centenar de palmeres en un any a València

Els tècnics han augmentat el tractament en els 16.000 exemplars, però la propagació dels insectes és veloç





Una de les palmeres afectades dels jardins de Vivers.:
: Irene Marsilla


Dades :
400 ous pot fer cada femella de picudo roig i es poden trobar en qualsevol mes.
2009 va ser l'any en el qual l'Ajuntament va iniciar un tractament per a evitar les plagues.

Les envaeixen silenciosament i acaben infectant-les totalment fins que moren i són talades. El becut roig segueix avançant per la ciutat i fent estralls en les 16.000 palmeres que decoren la ciutat.
L'any passat, el servei de poda de l'Ajuntament de València es va veure obligat a talar un centenar d'exemplars malalts per aquesta plaga. A pesar dels esforços del servei de jardineria, els tècnics les van haver d'eliminar per evitar el contagi a la resta de plantacions.
L'afecció s'ha estès per tota la ciutat i no són enclavaments concrets. Un dels llocs on pràcticament han desaparegut les palmeres ha estat en l'entorn del Cementiri General. Els danys eren importants i no van poder salvar-les. La gran majoria eren del tipus Canàries, mentre que les washingtònies han aconseguit sobreviure. Encara així, la situació és greu i el problema és evitar que la plaga s'estenga a altres exemplars.
Els tècnics asseguren que la zona més afectada és el sud de la ciutat, on hi ha més casos i nombroses palmeres malaltes. Un dels llocs on s'està treballant amb més intensitat és en els jardins de Vivers, on ja s'ha detectat la plaga. Els tècnics intenten salvar a les afectades, però temen que siga massa vesprada. Mentre, en l'entorn de Natzaret i del circuit de Fórmula 1 els efectes d'aquests insectes són notables. «El problema és que de vegades la malaltia es troba en exemplars de patis privats i ací no podem actuar. Per això, aquestes situacions propaguen la plaga per l'àrea i les plantacions confrontants», van afirmar operaris que actuen diàriament recorrent tota la ciutat.

Tractament curatiu
En 2009, la regidoria de Medi ambient va iniciar un tractament experimental i pioner en tota Espanya per a tractar les espècies afectades.
La mesura consistia a col•locar uns conductes al llarg de tota la palmera i inserir a través d'ells un insecticida per a protegir la palmera de la mortal plaga. El producte funciona i és efectiu, encara que la virulència de l'insecte és major i difícil de frenar. Els tècnics continuen treballant intensificant els tractaments en els punts on hi ha major afecció.
Mentre, les empreses del sector segueixen treballant al màxim per a trobar nous productes insecticides i frenar la plaga del Rhynchophorus ferrugineus. El producte amb el qual no cessen de ruixar les palmeres es denomina Nemàtodes, una substància química innòcua per a les persones. Des de fa anys, l'Institut Valencià d'Agricultura investiga per a trobar millors productes i més efectius que puguen frenar la plaga que ja assola a la resta de municipis de l'àrea metropolitana. «El fonamental és mantenir una vigilància constant dels exemplars. Aquesta és la clau per a actuar amb rapidesa i frenar la propagació», van assegurar les mateixes fonts.
La propagació d'aquesta plaga és veloç perquè una femella de becut roig pot posar entre 300 i 400 ous i la seua capacitat reproductiva i colonització és enorme. A més, dins d'una palmera es produeixen diverses generacions de becut roig, pel que en qualsevol època se’n poden trobar. La Comunitat Valenciana no és l'única afectada, a Canàries la plaga ha fet veritables estralls i a Andalusia i a Catalunya també ha arrasat amb les palmeres.
Els tècnics són conscients que el perill està en el carrer, però l'Ajuntament segueix apostant per la plantació de més palmeres en els nous jardins. «Sens dubte, són els exemplars que representen al Mediterrani i per això és necessari seguir apostant per elles, encara que supose un major control».
Els pròxims exemplars que es plantaran serà en el Pont de Fusta i en el seu entorn, una obra que obrirà al tràfic el 20 de febrer.
D'altra banda, la regidora socialista Isabel Dolz va proposar ahir que els tècnics de l'Ajuntament «estudien la conveniència de cessar la plantació de nous exemplars de palmeres en tant no es controle la plaga del becut roig».
La moció serà presentada en la comissió de Medi ambient d'avui, on es demana també que s'informe dels «resultats obtinguts en els dos anys de vigència del document de treball per a la Vigilància de la plaga del becut roig ».
En la seua opinió, «no té sentit que ens obstinem a omplir la ciutat de palmeres mentre no puguem controlar aquesta plaga». Dolz va recordar que al gener de 2010, la Conselleria d'Agricultura va emetre una ordre per a extremar el control d'aquesta plaga d'insectes.

C. Fernández | València
· Article publicat a Las Provincias el 23.01.2012 ·

L'àrea metropolitana, de les més afectades
de la Comunitat


La plaga està fent estralls en molts llocs de la Comunitat però una de les zones més afectades es troba en l'àrea metropolitana de València. L'avanç del becut és «un problema molt seriós en tot l'entorn de València, també en zones de la Ribera i en la província de Castelló», explica Bernardo Llorca, vicepresident del Col•legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de València i Castelló.
La virulència de la plaga fa necessari actuar pràcticament en tots els casos ja que no només cal tractar i desfer-se a consciència de les restes infectades, també cal prevenir.
Només les empreses autoritzades per la Conselleria poden escometre aquest tipus de tractaments. Per a això, l'Administració disposa d'un registre al que acollir-se per a evitar tractaments massa cars o no efectius.
Propietaris de parcel•les, ajuntaments i viveristes han de desenvolupar actuacions preventives, que poden ser ecològiques amb nemàtodes o químiques. En ambdós casos «és indispensable realitzar diversos tractaments a l'any perquè encara que en època hivernal el cicle del becut s’alenteix, no significa que una palmera no estiga infectada. La reproducció continua en el seu interior».
Quan en el cor de la palmera es troben més de mil formes vives entre ous, larves i exemplars adults, salvar l'exemplar resulta una tasca pràcticament impossible.
A la tècnica de la cirurgia i poda, el tractament químic i els nemàtodes s'acaba de sumar una nova fórmula de tractament per microones que mata els insectes per hipertèrmia a l'elevar la temperatura de la palmera a uns 60 graus. Açò ja s'ha provat en alguns exemplars.
Però si la tendència continua, «en uns cinc anys ens quedarem sense exemplars de palmeres canàries a la Comunitat».

Marina Costa | València
· Article publicat a Las Provincias el 23.01.2012 ·