dissabte, 12 de novembre del 2011

Oliveres mil·lenàries del territori del Sénia

4.157 oliveres mil•lenàries i una piruleta d’oli

Olivera mil•lenària de la partida de l’Arion (Ulldecona),
al territori del Sénia


Us imagineu que ens venguéssim una església romànica per fer bonic en un jardí? Nosaltres tampoc. A Catalunya, però, durant molts anys es venien les oliveres que ja alimentaven, amb els seus olis, els habitants de l’Edat Mitjana. Una olivera mil•lenària és una catedral natural de construcció lenta, irrepetible i singular, que té sentit allà on és i que, a més a més, encara ens pot seguir donant oli durant molts més anys.
4.157 oliveres monumentals. Aquest és el resultat del recompte, en forma de catàleg, que van realitzar a la Taula del Sènia l’any 2009. La major concentració d’oliveres mil•lenàries de la Península Ibèrica i, potser, del Mediterrani. La varietat dominant de les oliveres mil•lenàries és la farga, la primera a estendre’s en la zona del Sènia, aquesta varietat és com l’àvia de moltes altres que s’han estès posteriorment.
Les oliveres mil•lenàries del nostre territori es troben principalment a la Taula del Sénia, repartides entre 18 pobles a banda i banda del riu Sénia, entre Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó. La seva protecció és una lluita recent de la societat que ha mogut persones, pobles i entitats a defensar-les. A causa de la manca de protecció legal, s’han fet accions locals per fer-les visibles i revaloritzar-les davant l’opinió pública i facilitar la seva protecció.
I quan es considera que una olivera passa de ser molt gran a ser monumental? La mida de tall s’ha establert en els 3,50 metres de perímetre dels tronc a l’alçada del pit. A més a més, hem d’afegir 18 oliveres que fan més de 18 metres d’alçada. A la partida de l’Arion, la més important de la Sénia amb 386 oliveres, dues oliveres destaquen: La Farga I, per superar els 8 metres de perímetre del tronc; i la Farga II, per superar els 12 metres d’alçada.
La datació de les oliveres és molt complexa. El sistema d’anelles concèntriques no és fàcil d’aplicar perquè moltes vegades la part central es descompon i desapareix, però els experts ens garanteixen que podem assegurar que moltes d’elles són efectivament mil•lenàries. Potser no van veure els romans, però ja hi eren l’any 1.000 dC.
Hi ha uns 8 molins que fan oli exclusivament d’aquestes oliveres mil•lenàries i el venen en ampolles numerades. Una torrada feta al foc amb oli d’aquestes oliveres, ja siguin de varietat farga o morruda, és compartir l’aroma amb homes i dones que van viure fa mil anys, un vertigen que es possible de sentir si tanquem els ulls i ens ho imaginem. I, si ens atrauen les darreres invencions gastronòmiques, per què no provar-lo en forma de piruleta d’oli?
Oliveres del teu avi, figueres del teu pare i vinyes teves”. O, com diu l’àvia Margarita “Planta oliveres i treballaràs pels teus néts”. En aquest cas, la realitat fa anys que ha superat la dita!

Font: Publicació sorgida de l’inventari d’oliveres mil•lenàries al territori del Sénia “Oliveres Mil•lenàries”.

Article publicat a Pagès2.0 el 10.11.2011

2 comentaris:

alfred ha dit...

Un gran post. Gràcies.

Antoni ha dit...

Gràcies per difondre l'existència d'aquests arbres.
Entre tots hem d'estar amatents per tal d'evitar que no acabin malvivint a algun jardí i morint-hi en quatre dies.