dimarts, 11 d’octubre del 2011

Una olivereta al barri de Lledoners i Sant Genís

Olivera centenària a la cantonada del carrer Judea amb l'avinguda Jordan: bonsai monstruós?

L'olivera (Olea europaea) tal com es veia la tarda
del 7 d'octubre del 2011


La rotonda del començament del carrer Judea, cantonada amb l'avinguda Jordan, vista des del carrer Judea

L'olivera que han plantat s'assembla més a un bonsai que a la idea
que molts ens havíem fet d'una olivera centenària com les
que hi ha al passeig de la Vall d'Hebron.


Finalment, el dimecres 5 d'octubre del 2011, es va plantar l'olivera centenària que fa mesos van informar la regidoria del Districte d'Horta-Guinardó que es col•locaria en la nova rotonda de la confluència del carrer Judea amb l'avinguda Jordan, porta d'entrada al barri de Lledoners-Sant Genís dels Agudells.
Més d'un hem quedat decepcionats. Una decepció similar a la provocada per la publicitat enganyosa. Quan les autoritats del Districte d'Horta-Guinardó parlaven sobre la olivera centenària que es plantaria en aquest lloc, la majoria ens imaginàvem una olivera similar a la que s'ha col•locat no fa gaire en la rotonda del passeig de la Vall d'Hebron a l'inici del carrer Jericó, una preciosa olivera centenària de més de tres metres d'alçada. Una altra preciosa olivera centenària es troba a la rotonda del passeig de la vall d'Hebron, a l'inici del carrer Arenys davant del futur arborètum dels solars de l'antic Patronat Ribas. Alguns qüestionàvem que una olivera centenària, un arbre d'alt cost, fos l'arbre més adient com a entrada a una zona del barri que té el nom d'un altre arbre: Lledoner, un arbre molt més econòmic. Altres pensen que potser no era necessari posar-hi cap arbre i que en tot cas la olivera centenària de poc més d'un metre d'alçada que han posat és un monstruós bonsai gegant, un autèntic oxímoron vivent.
El cas és que Parcs i Jardins de Barcelona, amb una gloriosa història i un gran prestigi internacional ben guanyat, i les autoritats de la regidoria del Districte d'Horta-Guinardó han d'explicar el perquè de les seves actuacions aparentment absurdes i el seu cost econòmic.

Olivera centenària al passeig de la Vall d'Hebron, inici del carrer Jericó. En una olivera com aquesta pensàvem quan parlaven de l'olivera que plantarien al carrer Judea cantonada Jordan.

Olivera centenària al passeig de la Vall d'Hebron, començament del carrer Arenys. En una olivera com aquesta pensàvem quan parlaven de l'olivera que plantarien al carrer Judea vs. Jordan.

Pere de la Fuente i Collell

Article publicat a Sant Genís dels Agudells el 07.10.2011 •

1 comentari:

antoni ha dit...

En Pere Delafuente té més raó que un sant. Massa vegades als ciutadans ens costa entendre l'actuació "dels que manen". Amb motiu de les obres del metro que han propiciat la plantació de la olivereta, han fet una serie de parterres elevats sobre el terreny, amb plantes que costarà molt de mantenir i que vist el que passa a latres llocs em temo que aviat faran més pena que goig.