divendres, 28 d’octubre del 2011

Jornades arboriculturals a Palma

Arbres+Vida
Jornades arboriculturals
Palma (Mallorca)

Els arbres per si mateixos, ofereixen una infinitat de beneficis a la terra, la natura i l'ésser humà.
En el nostre afany de controlar l'entorn que ens envolta i modificar les condicions naturals, els hem sotmès a unes condicions per al seu desenvolupament molt limitades i poc favorables. Tot i així aquests segueixen atorgant favor sense demanar-nos res a canvi.
És molt important prendre consciència de les necessitats bàsiques que requereixen per desenvolupar-se adequadament i tenir una garantia de futur, sense ells no som res ...
Des d'ABA, Associació Balear de l’Arbre, ens sentim en la responsabilitat d'agrair tot el que han fet i fan per nosaltres, per això hem creat aquestes jornades festives arboriculturals amb l’objectiu: de “conscienciar sobre la importància dels arbres donant a conèixer els beneficis que aporten mitjançant activitats gratuïtes dedicades a cadascun dels seus beneficis principals”.


Conferències Arbres+Vida | del 18 al 20 de novembre

• divendres 18

Conferència a càrrec de la comissió de formació i certificació de l'European Arborist Concil, sobre la situació de l'arboricultura a Europa, orientada d'una banda als tècnics dels ajuntaments i encarregats de la gestió d'arbres, per donar a conèixer quina és la realitat de la gestió de les arbres en les principals ciutats Europees, i d'altra banda orientada a la societat en general, que es parlarà sobre els beneficis i avantatges d'una bona gestió de l'arbrat a les nostres ciutats.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia de Palma.
Hora: De 10:00 a 12:00.
Patrocina: EAC www.eac-arboriculture.com

• dissabte 19

Els arbres de les Illes Balears: origen, distribució i òptims ecològics.
A càrrec d'Antoni Martínez Taberner, Doctor en Ecologia i professor del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: de 10:00 a 11:00.

Els arbres vells: patrimoni cultural i natural de les Illes Balears.
A càrrec de Salvador Cañís i Olivé. Tècnic especialista en jardineria i paisatge, president de l'Associació Espanyola d'Arboricultura (AEA) i director de l'empresa Arbres i Entorn S.L.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: 11:15 a 12:15.

Figueres a Les Illes Balears: l’experiència de Son Mut Nou (Llucmajor).
A càrrec de Monserrat Pons i Boscana, llicenciat en farmàcia i estudiós de les figueres.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: de 12:30 a 13:30.

Visita guiada pels arbres emblemàtics de Palma.
A càrrec de Pere Llofriu, naturalista i especialista en plantes.
Inscripció: gratuïta i amb nombre limitat de places, en detallarem la forma de inscricpció més envant.
Lloc: Detallarem circuit més envant.
Hora: de 15:45 a 17:00.

• diumenge 20

Relació entre arbres i aus.
A càrrec del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), associació ecologista que promou la defensa dels valors ambientals i l'equilibri entre les activitats humanes i la conservació de la naturalesa a les Illes Balears.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: de 10:00 a 11:00.

Els arbres medicinals de les Balears.
A càrrec de Marc Moll i Marquès, tècnic forestal, expert en herboristeria i fitoteràpia, entre d’altres, actualment exerceix de conductor del programa “Herbes Màgiques” de IB3.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: de 11:30 a 12:30.

Biodiversitat dels arbres Balears.
A càrrec de Carles Cardona Ametller, llicenciat en biologia, actualment treballa a l'Institut Balear de la Natura (IBANAT) al banc de llavors forestals del Centre Forestal de les Illes Balears a Menut.
Lloc: Saló de conferències de la Misericòrdia.
Hora: de 13:00 a14:00



Jornada festiva | diumenge dia 20

És la part més festiva d'aquestes jornades, es crearan diferents sectors per cada benefici dels que citem a continuació, l'objectiu és fomentar la interacció entre el visitant i el benefici que es presenti, de manera que es puguin experimentar cadascun d’ells de forma independent, amb l'única finalitat de transmetre la importància dels arbres.

Lloc: Jardins de la Misericòrdia de Palma.
Horari: de 10.00 a 15.30

Zona 1 : Infància
La relació entre els nens i els arbres és una cosa molt especial que forma una part essencial dins de la seva comprensió del món, la natura i la vida. Volem reforçar aquesta idea a través d'activitats relacionades amb els arbres.

Activitats:

I Concurs de disfresses orgànic "El món dels arbres"
Edat recomanada: Totes les edats.
Descripció: Es proporcionarà material procedent d'arbres (fruits, escorces, fustes, fulles ...) per elaborar una disfressa que tingui alguna relació amb el món dels arbres.
Patrocina: Jungle Park www.jungleparc.es

El mural de l'arbre màgic
Edat recomanada: de 2 a 16 anys
Descripció: En el mural de l'arbre màgic s’enganxerán fulles d'arbres que els nens pintarán del que la imaginació els mostri.

La gran tirolina
Edat recomanada: de 5 a 14 anys
Descripció: Una mica d'aventura sempre és divertit ... hem preparat una tirolina amb la idea que els arbres es poden usar per divertir-se sense fer-los mal.

Contacontes
Edat recomanada: Totes les edats
Descripció: Els contes són una eina perfecta per aprendre + sobre els arbres d'una forma divertida, per això creiem que és imprescindible en una jornada festiva dedicada als arbres.

Acrobàcies
Edat recomanada: Totes les edats
Descripció: Eva i Joana ens estan preparant un espectacle acrobàtic contemporani a la copa d'un arbre amb l'objectiu de mostrar la interacció entre l'humà i l'arbre.

Zona 2 : Els arbres curen
Descripció: Els arbres curen, tenen la capacitat de millorar la nostra salut i curar moltes malalties, però és molt important no danyar-los en usar les seves propietats medicinals. L'objectiu d'aquesta zona és de conèixer una mica millor els usos medicinals dels arbres a través d'una conferència impartida per Marc Moll presentador del programa d'IB3 "Herbes Màgiques" www.marcmoll.net i un taller en el qual aprendrem alguns usos pràctics de diferents tipus d'arbres.

Zona3 : Els arbres alimenten
Descripció: Els arbres alimenten, ofereixen els seus fruits, arrels, sàlvia ... i fins i tot fomenten els bolets, fauna ... que fem servir per alimentar-nos, sempre cal pensar en arbre com a part integral d'un ecosistema i intentar no danyar-lo. Ens podem beneficiar dels seus fruits respectant la seva integritat.
Slowfood Illes Balears http://www.slowfoodib.org, presentará la seva campanya "Fruiters d'un temps, en la qual s'intenta conservar les varietats locals d'arbres fruiters que duen segles adaptant-se a les condicions de les nostres illes i per tant son les més recomanades.
També estem preparant una conferència sobre les llavors comestibles.

Zona 4 : Sensacions
Descripció: Els arbres ens relaxen a través dels seus colors, sons, formes ... creen un ambient especial ... Volem crear una activitat que ens faci més conscients del perquè succeeix això i poder experimentar sensacions que els arbres produeixen i moltes vegades no som conscients .

Zona 5 : Etnobotànica
Descripció: Els arbres formen part de la nostra història, la nostra cultura, la nostra vida ... ells ens proporcionen eines, llar, calor ... i volem transmetre la importància que tenen en la societat.

Zona 6 : Biodiversitat
Descripció: Són un dels pilars de la vida, si ells desapareixen, nosaltres desapareixem amb ells ... El GOB www.gobmallorca.com realitzará un conferència sobre la relació arbre - aus, i presentará una exposició de les aus de la mediterrània. A més Dessire Sicília biòloga especialista en líquens ens oferirà un taller "Vida sobre els arbres, líquens, fongs i briòfits, bioindicadors" i en Carles Cardona una conferència sobre els arbres i la biodiversitat.
Patrocina: Col.legi oficial de biolegs

Zona 7 : L'arbre ornamental
Descripció: L'arbre per poder desenvolupar-se en la seva màxima esplendor necessita d'unes condicions adequades, especialment en les zones urbanes els arbres es veuen sotmesos a un estrès constant, que si a més no se'ls faciliten elements essencials per al seu òptim desenvolupament (aigua, nutrients i protecció), ens trobem amb arbres malalts, mutilats ... que no poden aportar els beneficis que de forma natural aportarien.
Volem conscienciar de com ha de ser arbre vigorós, sa i amb totes les seves qualitats. Una bona gestió de l'arbre és bàsica per a un òptim desenvolupament en zones urbanes per això també és la nostra responsabilitat difondre les bones pràctiques d'arboricultura.
Al lloc de ABA, trobareu informació sobre l'arbre ornamental, gestió de l'arbrat, exposició de fustes, els projectes que estem preparant etc ...
Patrocina:

Zona 8 : Exposició del concurs fotogràfic Arbres + Vida
Descripció: Exposarem les fotografies participants en el concurs arbres + vida dedicat a una de les seves qualitats principals, la seva bellesa.
Patrocina: Foto ruàno pro i magatzem verd www.magatzemverd.com/
+ Info www.arbrebalear.info

Zona 9 : L'art del reciclar
Descripció: És la segona oportunitat per a materials com paper de diari i cartró a convertir-se en les obres de l'art i potenciar la part creativa que portem dins.
Hora Bruixa ens oferirà les divertides idees de crear decoració usant tècniques de reciclatge artístic.
Patrocina: Horabruixa www.lhorabruixa.com

Zona 10 : Un món sense arbres
Descripció: Muntatge fotogràfic de zones emblemàtiques de Palma amb arbres i sense arbres, per veure la importància d'aquests.