dimarts, 20 de setembre del 2011

Els tells de Sant Pau de Segúries

Salvem els tells de Sant Pau de Segúries!

Encara hi som a temps. Aquests setze arbres han fet ombra, han aixoplugat ocells, han purificat l'aire, ens descansen la mirada amb la seva verdor. Són natura i vida. Cap pèrgola els pot substituir. Per què tenim la destral sempre tan a punt? Només cal entrar a França per veure arreu com respecten els arbres centenaris en els jardins i els plàtans que fan ombra en moltes carreteres. Aquí sovint ens ho carreguem tot: natura i història. Direu per què m'hi fico, si no visc a Sant Pau. És que tinc molt bon record d'aquesta plaça on recordo haver-m'hi aturat, amb gust, més d'un cop. La font potser no és “moderna”, però té l'encant d'un altre temps i forma part de la història del poble. Al jardí de casa tenim un tell i sota seu passem gustosos bones estones a l'estiu amb els fills i néts. No ens han molestat els insectes ni cap pluja enganxifosa. Això ho fan les acàcies. Els cotxes, que s'aparquin a una altra banda, que ens sobra la seva prepotència que sembla que se'ns hagin de menjar. Sí que em sembla lloable que el senyor alcalde tingui en compte el cost de qualsevol projecte i de sotmetre la proposta a referèndum. No patiu, amb una bona escombrada de tant en tant en tindríeu prou. I això està a l'abast de tota economia.
Com diu El Punt Avui, aquests tells “han configurat durant anys la cara d'aquest espai tan popular de Sant Pau”, visibles des de la carretera.
Enrica Casanellas i Salvans / Pardines (Ripollès)
· Carta publicada a El Punt Avui el 18.09.2011 ·
·
Els tells de la plaça de Sant Pau de Segúries,
a votació

L'alcalde vol fer un referèndum per decidir si s'han d'arrencar quan es remodeli la plaça Generalitat
L'Ajuntament aparca el projecte, en què es preveu cobrir una part de l'espai i fer-hi una pèrgola

Una vista general de la plaça de la Generalitat de Sant Pau de Segúries. Foto: J.C.

El futur dels setze tells de la plaça Generalitat de Sant Pau de Segúries depèn de la voluntat dels veïns del poble. Es tracta d'un dels elements que han configurat durant anys l'aspecte d'aquest espai tan significatiu de Sant Pau i una de les cares més visibles del poble, ja que està situat a tocar de la carretera C-38, que uneix el municipi amb Camprodon i amb Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. Aquest espai s'ha de rehabilitar i el futur dels arbres, doncs, és una peça clau del projecte que s'hi ha d'executar.
Per tot plegat, l'alcalde de Sant Pau de Segúries, Josep Palos, vol sotmetre a referèndum si s'han d'eliminar o no els tells de la plaça Generalitat. Les obres de remodelació d'aquest espai públic no s'impulsaran de manera immediata, però, segons l'alcalde, convé anar-hi treballant. Josep Palos explica que els tells embruten el terra de la plaça i atrauen massa insectes a l'estiu. La saba enganxifosa que deixen anar empastifa els cotxes que aparquen a la zona, i a sota de cadascun el terra està negre perquè per la mateixa saba s'hi agafa molt la brutícia. Palos afirma que als calaixos dels seu despatx hi ha un ambiciós projecte de remodelació urbanística d'aquesta plaça, que ha heretat de l'anterior equip de govern. Segons ell, però, aquest projecte és fora de mida i és molt costós, i, per tant, en el moment actual no es pot dur a terme. En concret, s'hi preveu fer una pèrgola i una part coberta, i col·locar-hi un paviment molt car. Palos considera que la plaça es pot millorar sense haver-hi d'invertir tants diners. Sí que cal renovar, sempre segons el seu criteri, la zona de la font, perquè està passada de moda.

La xifra
16

són els tells que hi ha a la plaça Generalitat
de Sant Pau de Segúries i que seran objecte de votació
Vegetals polèmics a molts municipis

La tala o el manteniment d'arbres dels anomenats històrics han estat objecte de polèmica en diversos municipis gironins. A Banyoles, per exemple, la tala dels plàtans històrics de la plaça Major, fa sis anys, va aixecar molta controvèrsia ciutadana. L'equip de govern, aleshores d'ERC, va justificar la substitució dels arbres pel seu mal estat de salut i de conservació. A Sant Pau, es vol evitar la polèmica amb el referèndum.
Jordi Casas / Sant Pau de Segúries
· Article publicat a El Punt Avui el 14.09.2011 ·

1 comentari:

jd ha dit...

Diuen que els de Ripoll maten la puça i deixen el poll. A Sant Pau són més eficaços: volen matar mosquits a canonades...