dijous, 25 d’agost del 2011

Volen fer un camp de golf a la marjal de Gandia

Salvem la marjal de Gandia!

El govern popular de Gandia, autoritzat per la Generalitat i sense la corresponent declaració d'impacte ambiental favorable, vol construir un camp de golf de 18 forats a la marjal de Gandia. Un camp que golf que ocuparà 150.000 metres quadrats de terreny qualificats com a sòl NO urbanitzable protegit segons figura al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), uns terrenys inclosos dins d'una zona humida declarada com a ZEPA (zones d'especial protecció de les aus) i LIC (lloc d'interès comunitari), integrat dins de la Xarxa Natura 2000 i dins de l'aplicació del Conveni Ramsar. La majoria absoluta electoral que tenen els populars a les Corts i a l’ajuntament no deuria implicar carta blanca per a obviar la legislació urbanística i territorial valenciana, però ja sabem, “Spain is different”, i el País Valencià més encara!.

Abans que res, vos recomane la lectura dels articles La Marjal de Gandia i La marjal de Xeresa i l’Ahuir per a que conegueu l’entorn natural on pretenen construir el camp de golf.

El nou alcalde de Gandia, el senyor Torró, sembla que no ha aprés res de les errades del passat i ha tornat a recórrer al model destructiu i depredador de creixement insostenible que va arrasar amb el nostre patrimoni natural. Com un llop amb pell d’ovella, ens ven un camp de golf “sense infraestructures” per a demostrar que no volen utilitzar el camp de golf especulativament... de moment, ja que tot fa olor a que estan preparant la requalificació de terrenys per a una futura maniobra especulativa. Però si no volen construir hotels ni cap infraestructura... on s'allotjaran els rics jugadors de golf? Als mateixos hotels i apartaments plens de joventut desenfrenada? A una platja on dormir per les nits és missió impossible?. Els jugadors de golf de diners que pretenen captar, com possiblement serà és el cas del propi alcalde, se'n aniran a Oliva (a escassos 10 quilòmetres), Dénia, Xàbia o Andalusia per a jugar de debò a complexos especialitzats, amb els seus hotels i infraestructures de qualitat que demanda aquest tipus de turisme. Com a molt vindran pensionistes estrangers, que segons estadístiques del propi Consell ens costen 300 milions d'euros anuals en sanitat. Els polítics tanmateix diuen que ens portarà prosperitat, quan tots sabem que els únics beneficiats seran els bancs i unes poques butxaques, ja que el manteniment d’un camp de golf sense infraestructures necessita pocs treballadors.

L'ullal de l'Estany - marjal de Gandia

Ens venen la moto amb que el camp de golf serà respectuós amb el medi ambient. Però no oblidem que un camp de golf fa un us intensiu de fertilitzant químics i no orgànics, així com altres productes com insecticides, herbicides i fungicides; productes que contaminen els aqüífers i les aigües superficials, passant a la cadena tròfica i per tant afectant a la fauna dels voltants de la instal·lació, una fauna que també es veu afectada pel soroll –encara que supose estarà acostumada a les discoteques de la zona- i per l'ús de verins i altres accions per a evitar que els animals envaeixen els greens i carrers. Tampoc diuen que un camp de golf d'uns 18 forats sol necessitar entre 360.000 i 500.000 m3/any, aigua que supose eixirà dels mateixos aqüífers de la marjal, amb el greu perill que la sobreexplotació dels mateixos suposaria, sobre tot a l’estiu. Tanmateix, l’article 7.2 de la Llei reguladora del camps de golf a la Comunitat Valenciana diu que aquestes infraestructures han de ser localitzades preferentment en zones degradades i millorant els valors naturals, situació en clara contradicció amb el projecte gandià.

Mural humà a la platja de Gandia. Foto: Àlex Ruiz

Dissabte passat es va fer un mural humà a la platja de Gandia al que acudirem unes 300 persones, entre veïns de Gandia, de la comarca i turistes. Un símbol, un granet de sorra per a que Torró se n’adone de que per a res està complint amb aquella promesa de que governaria per a tots els ciutadans de Gandia, ja que de moment està menyspreant la seua opinió, deixant en evidència el veritable lloc secundari que ocupa la sobirania popular en aquest moment a Gandia. Estic molt decebut amb l’actitud d’un partit polític que encara no porta 3 mesos en el poder i ja ha demostrat un total menyspreu a la conservació d’espais naturals que són referència de la nostra vida, història i cultura, a l’hipotecar i destruir l’herència de les generacions futures. Perquè no només la marjal de Gandia està en perill, hi ha forts rumors sobre la urbanització (amb hotels i camps de golf inclosos) de la platja de l'Ahuir, una de les poques platges verges del mediterrani. No sorprenen gens les pretensions dels mateixos polítics que ja l’any 2006 votaren a les Corts Valencianes en contra de la proposta per a declarar la platja de l’Ahuir Paratge Natural Protegit. Només un any després l’actual alcalde va proposar al seu programa electoral dos camps de golf i un hotel de cinc estreles, així com una passarel·la de fusta que uniria Gandia i Xeraco; mentre que el Gival-Coalició Valenciana, de semblant signe polític, proposava urbanitzacions de luxe amb baixa densitat i possible camp de golf. Només veig una lectura clara, PP gandià + zones verdes = construcció, és tan evident que fins i tot deurien declarar la fórmula com a llei física.

Més informació:
La Marjal de Gandia i l'alqueria del Duc
La marjal de Xeresa i l’Ahuir
Al Facebook s’ha creat el grup Salvem la marjal de Gandia
També podeu adherir-vos al grup “Toros" a Gandia? No, gràcies!. Ah, que no ho sabíeu? Si, desprès de 25 anys en els que podíem dir orgullosos de que a Gandia no es torturaven animals, ara resulta que el PP ens va a portar una “corrida” per a promoure el turisme.

Òscar Martí
· Article publicat a A un tir de pedra el 25.08.2011

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bon article!

gràcies pel ressó!

salut

Roger Cremades

Òscar ha dit...

Gràcies per publicar l'article, hem de fer soroll per a evitar el desastre

José Mª Peiró ha dit...

Molt bo, si, bravo, per que per tot arreu cal defensar el verd, els arbres, i com no, els animals, naturalment...:-)