diumenge, 28 d’agost del 2011

Un passeig de plàtans a Reus

Arbres dels carrers de Reus
Platanus hybrida x hispanica

El seu origen és incert ja que es tracta d'un híbrid (origen cultivat) Pel que sembla, segons alguns autors, aquesta espècie prové de l'encreuament entre Platanus orientalis, natiu del sud-oest d'Àsia, i Platanus occidentalis, natiu de la zona atlàntica dels Estats Units. Hi ha tot un seguit de formes intermitges entre tots dos que de vegades fa difícil la seva determinació correcta.
Si bé hi ha qui els situa a Espanya, per aquest motiu se'l denomini hispanica, també hi ha corrents que ho fan a Londres i fins i tot a Turquia. En el que tots coincideixen és que es desconeix en estat salvatge, encara que es puguin trobar en l'actualitat exemplars naturalitzats en marges de rius i rierols. Aquells que situen el seu origen a Espanya, daten el seu origen al segle XVII, època on les dues espècies (Platanus orientalis i Platanus occidentalis) van tenir la primera oportunitat de coincidir en el temps.
El Platanus x hispanica és un arbre de grans dimensions que pot superar tranquil•lament els 30 i fins i tot els 40 metres d'altura. És molt utilitzat com a arbre urbà en grans avingudes i per descomptat en els parcs i jardins de moltes ciutats. Es tracta d'un arbre monoic caducifoli de gran talla, amb un tronc principal recte i alt. La seva escorça és prima i tendeix a desprendre’s en plaques.
La seva copa és frondosa i de gran volum, d'aspecte arrodonida encara que amb podes successives es poden adoptar altres formes.
Les fulles del Platanus x hispanica són palmatilobades i palmatinervades, té tres o cinc lòbuls desiguals. El seu pecíol té una longitud que oscil•la entre els 5 i 8 centímetres, eixamplat a la base. El seu feix és de color verd brillant i glabre, mentre que el seu revers és una mica més clar i pubescent. El Platanus x hispanica, és un arbre molt resistent i longeu. Prefereix els sòls lleugers i frescos, encara que la seva rusticitat en aquest aspecte el fa ideal per ser utilitzat com a arbre urbà. En aquest cas i com a conseqüència del seu gran desenvolupament, cal emplaçar en llocs espaiosos.
El Passeig de la Boca de la Mina
A la zona inicilal sud hi trobem La Font del Lleó

Al nord de la ciutat de Reus ens hi trobem un Passeig de Platanus centenaris, d'una longitud 1,300 m aproximadament.
El Passeig de la Boca de la Mina és un passeig arbrat format per una doble alineació de Platanus x hispanica. Té un important valor social i de lleure, des de fa molts anys ha estat utilitzat pels habitants de Reus per el lleure familiar, de festeig o de relació social. un lloc on els nens realitzen els seus primers contactes amb la naturalesa, amb les sortides escolars, també fet servir com a punt de partida o arribada de excursions. A la part alta del passeig es troba la coneguda Font de la Boca de la Mina i l'obra Modernista de Luis Domènech Montaner l'Institut Pere Mata.
Tanca i elements decoratius laterals del passeig
La qualitat i conservació del seu arbrat és prou òptima, des de força temps no s'efectuen podes dràstiques, només podes de seguretat o de formació en exemplars de nova implantació, el que dóna el tret diferenciador d'aquest passeig. En el seu tram baix, on un nou creixement residencial no ha interferit en el seu caràcter original, sinó que hi ha donat encara més sentit, aportant un nou públic amb diferents usos associats. Així s'ha dut a terme una remodelació que assegurant la seva pervivència i conservant el seu aspecte semi-urbà, s'hi ha incorporat la il•luminació i equipaments urbans.
Boca de la Mina Any 1904
Jordi Inglés Adell
Article publicat a Paisatges i Jardins el 24.07.2011

1 comentari:

aigua ha dit...

Un lloc amb un encant especial que encara conserva un ambient tranquil, on es pot passejar i deixar-se portar pels camins del passat.